Česta pitanja

 


Što učiniti ako nađete zečića


Našao sam divljeg zečića. Što da učinim?

 

Kao prvo: NE DIRAJTE ga. Majka mu je vjerojatno u blizini i vratit će se.

Ako ste ga već dirali vi ili vaš pas/mačka, na njemu ste ostavili svoj miris i majka ga više neće prihvatiti. Sada ga vi morate othraniti i vratiti u prirodu kada poraste. Ispunite obrazac službene prijave mladunčadi kako bismo vam lakše pomogli. Zečića treba hraniti zamjenskim mačjim mlijekom, uz probiotik i sirup Sinersul, prema uputama na ovoj stranici. Ne koristite kravlje, kozje, ovčje mlijeko ili kašice za bebe! Ispunite i obrazac za poklon paketić lijekova, koji sadrži vitamine i minerale koji su važni za njegov rast i pravilan razvoj kostiju.


Veterinar mi je rekao da vi zbrinjavate male divlje zečiće i kad je moguće, puštate ih ponovo u šumu. Molim vas, javite mi se i ako treba ja ću ga sama automobilom dovesti k vama.

 

Nismo u mogućnosti preuzeti bebu divljeg zeca k sebi, jer smo prebukirani kunićima, pa bi se čekalo da se oslobodi mjesto kod naših volontera. Do tada će vaš zeko, ako bude sve u redu, već narasti i biti spreman za podivljavanje. Stoga vi othranjujete zečića. Othranjivanje traje tek nekoliko tjedana, jer oni jako brzo rastu. Hranite ga po savjetima s naše web stranice i služite se opširnim znanjem s nje, jer ondje piše sve najvažnije. Za sva pitanja na koje ne nađete odgovor, pošaljite e-mail i odgovorit ću čim budem u mogućnosti...


Poštovani, jučer smo našli 2 mala divlja kunića, veterinar je procijenio da su oko 20 dana stari. Hranimo ih na dudicu s mačjim mlijekom i dodajemo probiotike kako i vi savjetujete na vašoj web stranici. Ponudili smo i cvijet djeteline, ali ne trzaju. Ovo nam je prvi susret s tim životinjicama pa ne znam ništa i jako se bojim da nešto krivo ne napravim, a oni su tako sitni i krhki. Vagali smo ih, jedan je 0.13 kg a drugi 0.11 kg.

Čini se da je to česta pogreška - veterinari za divlje zečiće stare par dana često misle da su divlji kunići stari 20-tak dana. No, divlji kunići su rijetki u HR i rađaju mlade pod zemljom, tako da su šanse da nađete bebu divljeg kunića jako male. Više o razlikama između kunića i zečeva možete pročitati ovdje.

Iz vaših fotografija se vidi da su ovo divlji zečići, stari 3-5 dana. Trenutno im treba davati samo zamjensko mačje mlijeko s probitoikom, premladi su za travu i ostalu hranu (ali neka imaju sijena u kutiji da se u njemu skrivaju, s vremenom će ga i grickati). Služite se i dalje savjetima s naše web stranice, te ispunite obrazac za prijavu zečića i obrazac za poklon paketić lijekova, kako bismo vam lakše pomogli.


Moj otac je danas kosio travu po placu i našao mladunče divljeg zeca, te ga instinktivno i s neznanjem uzeo i donio kući. Znao sam da je sada na nama da ga odnjegujemo, pročitao sam vaše savjete sa sajta i pridržavat ću ih se. Kad sam ga stavio na tren kod ženke kunića koju imam, on joj se zavlačio pod trbuh pa sam tako vidio da još uvijek sisa, mali je - stane na dlan. Znate li nekoga u Beogradu tko se bavi čime i vi, da ga odnesem kod njih na rehabilitaciju? Ako treba dat ću im novac za troškove, oni će to svakako bolje odraditi od mene.

Vaš zeko je star manje od 10 dana i treba piti zamjensko mačje mlijeko još nekoliko tjedana. Čak i ako trenutno uspijeva piti mlijeko ženke kunića, ipak će vam trebati zamjensko mačje mlijeko jer divlji zečevi rastu nekoliko puta brže od kunića. Sadašnja zamjenska majka neće imati dovoljno mlijeka da uz svoje bebe othrani i divljeg zečića, koji pije jako puno mlijeka jer brzo raste.

Nemamo nikoga u Beogradu. Ne morate brinuti, savjeti s weba su toliko opširni (i stalno ih nadopunjujemo) da je već na stotine nalaznika uspješno othranilo mladunce na dudicu, iako su se s tim susreli prvi put. Bitno je samo da se maksimalno pridržavate savjeta i uputa, koliko možete.


Jučer ujutro sam u vrtu našla zečića pored cvjetnjaka. Nisam ga dirala rukama (trudnica sam), ali sam mu prilazila par puta bliže kako bi mu dala vode, salate i sijena. Nije bio ranjen, ali je bio uplašen. Nisam znala kako mu pomoći. Danas ga više nisam našla u vrtu. Sve sam pretražila, ali nije ga bilo.

Pošto kažete da više nije u vrtu, pretpostavljam da ga niste dirali uopće - ni s rukavicama, niti netko drugi od vaše obitelji? To je onda super vijest! :) Kako je u pitanju malo veći mladunac, tj. već je sposoban hodati na manje udaljenosti, znači da je vrlo vjerojatno odskakutao negdje u blizini. Recite obitelji i susjedima neka ovih tjedana paze prije košnje, kako ga ne bi ozlijedili. Sigurno je jako blizu vas i bit će još neko vrijeme.


Prije nekoliko dana započela je gradnja objekta u mom naselju. Uznemirena je zečja obitelj i pobjegli su svi osim jednog malog zeke koji je "zapeo" u grmlju na kružnom toku. Nosimo mu vodu i hranu, ali sa strepnjom gledamo je li živ, ili ga je netko pregazio. Loše se vidi, ali na slici je to mala mrljica desno od lampe, u vrhu trokuta od grmlja i trave. U velikoj je opasnosti i nas nekoliko stanara mislilo je napraviti "češalj" u zoru kad nema prometa, ali je problem što je sve okolo ograđeno. Bojimo se da bi zeko tada pobjegao cestom na obližnje prometnice. Molimo vas za pomoć ili savjet, tu smo da i fizički pomognemo ali ne znamo kako.

Čak i da zečića uspijete istjerati na sigurno, postoji mogućnost da se vrati na njemu poznatu lokaciju istim putem. Bilo bi najsigurnije da ga se premjesti na drugu lokaciju izvan grada. Po fotografiji mi se čini da je dovoljno velik/samostalan, tj. svakako više nije beba. Tu bi trebalo uskočiti gradsko sklonište Dumovec koje ima lovilicu i pušku za uspavljivanje, kao i ovlasti da uhvate neozlijeđenu divlju životinju koja je zalutala u grad, a imaju i zaposlenike (što mi nemamo). U svakom slučaju, osim što postoji rizik da zečić pogine, on je i opasnost za promet - na žalost, službe najviše reagiraju na taj drugi dio opisa. Zečića ne treba smjestiti u azil, već odmah pustiti u prirodu izvan grada. Najbolje bi bilo postaviti humanu lovilicu na mjesto gdje mu ostavljate hranu.

 


Kako othraniti bebu zeca


Čime hraniti bebu divljeg zeca?

 

Obavezno zamjenskim mačjim mljekom, zajedno s prObiotikom i Sinersul sirupom. Pri tome slijedite upute na ovoj stranici. Zečića izvažite i pogledajte tablicu, kako bi odredili količinu zam. mačjeg mlijeka koju treba dobivati. Ako je zečić teži od 350 grama, osim zam. mlijeka ponudite mu i drugu hranu.


Što ako baš danas ne mogu nabaviti zamjensko mačje mlijeko?

 

Ukoliko ne možete nabaviti zamjensko mačje mlijeko u roku od jednog dana (vikend je, blagdan i sl.), postupite prema uputama na ovoj stranici. Taj postupak je samo privremeno rješenje, da beba ne gladuje dok ne nabavite zamjensko mačje mlijeko. Možete ga nabaviti u pet shopovima, poljoprivrednim ljekarnama ili kod veterinara. Alternativa je nabavka putem web shopa Zooplus-a ili Pet centra, koji narudžbe šalju poštom diljem Hrvatske.


Prije nekoliko sati dobila sam 3 mala zečića. Pošto nisam mogla doći do mačjeg mlijeka, nahranila sam ih s kozjim, ali samo s 2 mL kako piše u tekstu. Živim u selu pokraj Kutine i sutra ću probati naći to mlijeko, no što ako ga nema, što da radim?

 

Ukoliko ne uspijete naći zamjensko mlijeko u pet shopu ili kod veterinara u Kutini, možete ga naručiti preko web shopa Zooplus-a ili Pet centra. Budući da imate čak 3 zečića, razmislite o kupnji Gimpet mlijeka od 2 kg, jer se puno više isplati nego kupovati nekoliko pakovanja od 250 grama. Kada zečići dosegnu 500-600 grama težine, možete prijeći na zamjensko pseće mlijeko Brit Care. Naime, zekani trebaju u početku dobitati mačje mlijeko (koje je skuplje), ali kada malo narastu mogu dobivati pseće mlijeko, koje je povoljnije.


Prije smo imali zamjensko mlijeko za mačiće dr. Alder i to mu je bilo super. No sada u pet shopovima nisu imali to mlijeko, prešli smo cijeli Zagreb i nitko ga nema! U Zoo Cityu smo kupili Trixie koje lagano miriše na vaniliju (?) i to mlijeko mu se ne uopće ne sviđa. U Pet Centru ga još nisu dobili, pa me zanima imate li vi možda tu "marku" zamjenskog mlijeka?

 

Nemamo zamjensko mlijeko dr. Alder, no iz iskustva vam možemo reći da Trixie divlji zečevi ne vole, tj. najčešće ga odbijaju. Općenito promjena okusa mlijeka nije dobra. Poželjno je napraviti polagani prijelaz na novo mlijeko, postepeno povećavajući udio nove marke, a smanjujući udio one koja vam ponestaje. Kada se mijenja okus silom prilika kao u vašem slučaju, neka prioritet pri kupnji budu Gimpet, Royal Canin i Beaphar, koji su otprilike tim redom najdraži zekanima, dok Trixie stoji "najlošije" i okus im iz nekog razloga ne odgovara.


U Pet centru sam našla adaptirano mlijeko za kuniće, pa su mi savjetovali da je to bolje od onoga za mačke ili pse. Kod veterinara sam dobila i recept za Sinersul. Hranila sam ga svaka četiri sata, masirala trbušćić, davala i Prolife u hrani, i po noći sam ga jednom hranila... I svejedno mi je noćas uginuo. Možete li mi reći što je pošlo po zlu?

 

Nisam upoznata sa sadržajem adaptiranog mlijeka za kuniće. Uostalom, kunić nije zec već su to dvije potpuno različite životinje (samo izgledom su slične), pa imaju drugačiju potrebu za određenim tvarima pri othranjivanju na dudicu. Čula sam da se ove godine na tržištu pojavilo zamjensko mlijeko za glodavce, ali kunići i zečevi nisu glodavci, već dvojezupci. Za onog tko je savjetovao da je to mlijeko bolje nego mačje mlijeko, uvjerena sam da nema iskustva nego samo čita s etikete. Ovo nije prvi divlji zec koji je uginuo uslijed hranjenja s mlijekom za glodavce ove godine, što ne kažem da je nužno razlog, ali svakako treba biti oprezan. Osobno sam othranila ogroman broj beba divljih zečeva na zamjenskom mlijeku za mačiće, a među njima su bile i 3 bebe izvađene doslovce iz majčine utrobe carskim rezom, jer je zečica stradala (pogledajte fotografije niže). Čak i tako slabe zečiće sam uspješno othranila na zamj. mačjem mlijeku i evidentno je da je ono odlična zamjena za mlijeko majke zečice.


Smijemo li zečiće prati, jer su prvih dana bili iznimno nemirni kod hranjenja i ispod (na bradi, vratu, obrazima) im se sve slijepilo i stvrdnulo od mlijeka? Sada se malo mirnije hrane, no još se znamo boriti. :) Također, ne primjećujem nikakvu stolicu...

 

Skoreno mlijeko ispod brade možete ukloniti tako da umočite krpicu u jako toplu (ne prevruću!) vodu, namočite područje ispod zekina vrata i pustite da malo odstoji. Nakon 5-10 minuta skoreno mlijeko će se omekšati i moći će se lakše obrisati. Ako želite, zečića možete brisati mokrom krpicom nakon svakog hranjenja. Moguće je da će zečiću zbog toga opasti dlaka ispod vrata, ali budite bez brige – uskoro će narasti nova. Bitno je da se uklone suhe grude mlijeka ispod vrata da ne bi bile prevelike, jer bi to u ekstremnim slučajevima moglo zečiću otežati disanje.

Što se tiče stolice, kod malih zečića je to teško uočiti jer su kuglice jako sitne. Tek u idućim danima i tjednima bit će više uočljive. Bitno je da zečići kakaju i da nemaju začep, ali kada su tako mali, začep gotovo da nije moguć. Podložniji su začepu tek u starijoj dobi, kada se već vide poveće kuglice. :)


Divlji zec nije hranjen zamjenskim mačjim već mnogo lošijim kravljim/kozjim mlijekom. Kako da to ispravim?

 

Obavezno velikim količinama peršinovog lišća, te lišća maslačka (radič, regvet). Tako će dobiti kalcij. Poslužite i sjemenke suncokreta i lana, da nadoknadi masnoće. Sjemenke zobi i kukuruza dobre su kao izvor ugljikohidrata. Kontaktirajte nas i javite koliko je zec star. Ako je prošao mjesec dana života (oko 800 grama), drugog načina gotovo da i nema, a uskoro će morati u prirodu.


Zeko ima na raspolaganju sjemenke, sijena i vode, ali za sada koliko vidim ne konzumira ništa od toga, osim mlijeka. Ni njega ne jede najrađe, malo se "svađamo" oko toga. Mlijeko koje sada pije je marke Vitakraft. Hoće li zec sam dobiti instinkt za jedenje sjemenki?

 

Do sad se pokazalo da je najbolje zamjensko mlijeko Gimpet, njega najradije jedu. Također vole i Beaphar. Po sastavu su sva mlijeka slična, no očito im neki okusi bolje pašu. Vi ga svakako prisilite da jede, a možda će uskoro htjeti i iz zdjelice - možete mu dati umjesto vode.

Sjemenke i ostalu hranu neki zekani počnu jesti vrlo rano, a neki jako kasno. Odgovor je također vrlo individualan, ali obično između 400-600 grama težine počnu pokazivati veći interes za ostalu hranu. No to ovisi, između ostalog, i o tome koliko je dugo zeko bio uz majku - vaš je nađen sa preko 400 grama težine, a takvi zekani kasnije počnu prihvaćati ostalu hranu. Isto tako, zbog okusa koji je drugačiji od mlijeka majke zečice, češće odbijaju zamjensko mlijeko i teže se priviknu na novi okus mlijeka (dok mali zečići puno brže prihvate novi okus, budući da mamino mlijeko nisu jeli tako dugo kao vaš).


Zeko sada teži već 650 grama. Vodu koju mu stavljam u kavez redovito prolije i nikad ju ne pije. Ja mu ponekad vodu dajem špricom, jedino tako hoće. Pročitala sam na Vašim stranicama da vodu mora stalno imati na raspolaganju... pa, što da radim po tom pitanju? Mrkvu ne želi jesti, možda je još premali? Obožava orahe, sezam i travu. Hoće li mu naškoditi previše oraha?

 

Za mlade zekane je normalno da ne piju vodu, jer dovoljno tekućine dobivaju preko mlijeka, a šprica ih može "zavarati" pa popiju i vodu iz nje. :) No, neka uvijek ima posudicu s vodom, jer se mora naučiti na nju.

Iznenadili biste se, ali divlji zekani mrkvu najčešće ne vole jesti. :) Ponekad pomaže ako im se nariba na sitno, ali ne uvijek. Draže su im jabuke, a najradije zelje... Peršin osobito vole, a i jako je zdrav za mlade zečeve jer sadrži puno kalcija. Orahe smije, jer su masnoće dobrodošle u njegovom jelovniku dok raste. Ipak, potrebno ih je dozirati na neku razumnu količinu. Trava je također osobito dobrodošla.


Zečića smo izvagali i ima točno 673 grama. Ne mogu do ponedjeljka nabaviti zamjensko mlijeko. Dao sam mu u transporter friški peršin korijen + list, mrkvicu, tanku krišku jabuke i lišće mladog maslačka. Je li to ok? Zasad ništa nije probao jesti. Je li ok da bude 2 dana bez mlijeka, s obzirom na težinu, jer nije tako mali?

 

Super ste mu dali hranu, još ako negdje možete nabaviti i sijena, bit će idealno. Može jesti i gotovu hranu za kuniće. Što se tiče zamjenskog mlijeka, pošto je stariji mladunac nema panike ako mu nabavite tek u ponedjeljak. Zamjensko mačje (ili pseće) mlijeko možete mu ponuditi iz zdjelice, jer će ga na dudu tj. špricu u ovoj dobi biti teže priviknuti. Neka mu mlijeko bude posluženo umjesto vode, uvjerena sam da će ga piti. Svakako pratite hoće li pojesti barem malo hrane koju ste mu ponudili, jer nešto mora staviti u svoj trbuščić tijekom sutrašnjeg dana. Sva hrana koju ste naveli odlična je za njega. :)


Što kada zeko dosegne 1 kg težine?

 

Kada zeko dosegne 1 kg (a poželjno je da bude što bliže 1.2 kg), možete započeti s podivljavanjem - prilagodbom za povratak u prirodu. Zeku ne smijete pustiti na slobodu direktno iz stana ili kuće, jer će uginuti u roku od par dana. Ne pokušavajte naučiti zeca na prirodu raznim vodilicama (lajnama) za mačke i kuniće. Ne preporučujemo ni davanje zeca zoološkim vrtovima, niti uzgajivačima.

Zec se mora polako priviknuti na prirodu, na većem ograđenom prostoru. U takvoj nastambi mora živjeti barem 2 tjedna, bez pokazivanja bilo kakvih znakova bolesti. U ta 2 tjedna trebao bi ponovo postati plašljiv, inače se u prirodi neće dobro snaći - zečevi imaju mnogo prirodnih neprijatelja. Više o podivljavanju pročitajte na stranici Pripreme za povratak u prirodu.

 


Zeko odbija mlijeko


Zeko je jučer pronađen u vinogradu, prijatelj je uvjeren da je njegova mama zečica večer prije stradala na cesti. Jučer navečer i danas ujutro pokušala sam mu dati obrok sa špricom od 2 ml - kap po kap, ali teško ide. Kako pravilno na silu dati obrok zečiću? Trenutno ne mogu nabaviti Immunoboost, a bit će teško nabaviti i antibiotik - može li se to naručiti preko interneta?

 

Ukoliko je zdrav, zeko će prihvatiti novi okus mlijeka u roku od 36 sati od pronalaska. Opisali smo i stavili video snimku na što sve treba pripaziti ukoliko zeko odbija jesti, te kako ga prisiliti da jede. Svakako ispunite ovaj obrazac da vam besplatno pošaljemo suplement kalcija, vitamine te Sinersul sirup protiv kokcidija. Immunoboost možete nabaviti u Pet centru. Antibiotike mu nije potrebno davati, osim u slučaju ozljede, bolesti i slično, a u tom slučaju ih daje veterinar injekcijom pod kožu, pošto je riječ o bebi zeca koja još ne može dobivati tablete.


Šaljem sliku zečića... Sve sam nabavila i trudim se nahraniti ga, ali baš i ne ide, malo šta poliže...

Hranite li ga špricom? Na dudicu često odbijaju, a iz zdjelice ili žlice najčešće ne znaju. Trebali bi imati špricu od 2 mL i od 5 mL. Ukoliko ne prihvati zamjensko mlijeko u roku od 36 sati od pronalaska, treba ga zapakirati kao palačinku u ručnik, okrenuti na leđa i prisilno hraniti špricom. ;) Ovdje možete vidjeti video snimku pravilnog prisilnog hranjena.


Zeko ne želi jesti svaki obrok, a ja ga nikako ne uspijevam prisiliti da jede. Jednom hoće, drugi put neće. Bojim se da će ostati gladan. I bez obzira što je samo 200 grama težak, želi jesti travu.

 

Zeku se ne smije prisiljavati da jede previše. Bolje je da više puta dnevno dobiva obrok po malo. Pogledajte "Tablicu za okvirno određivanje starosti bebe zeca i količine zamjenskog mlijeka po obroku". Tablica je okvirna i može odudarati brojkama, ali ne značajno. Najvažnije je da mu je trbuščić pun i da nije upao. Što se tiče trave, možda je to razlog zašto ne pojede onoliko koliko piše u tablici. Da, divlji zečići katkad i tako mladi počnu jesti travu, ali bih vam savjetovala da ju možda ipak ne dajete još idućih 7 do 10 dana. Sijeno može imati.


Malo smo se educirali na Vašoj stranici i nabavili mačje mlijeko u prahu (Trixie) i malu bočicu za ishranu slične mladunčadi. Sad imamo mali problem, jer zekan neće sisati mlijeko, već samo lagano liže. Trenutno je težak oko 180 grama - po vašoj tablicu star je do tjedan dana... Kako ga nahraniti?

 

Mali zeko najvjerojatnije još ne može piti iz bočice. Ako je star tek nekoliko dana, tj. težak između 100 i 200 grama, tada mu svakako u ljudskoj ljekarni nabavite špricu od 1 mL (inzulinska, ali bez igle) i s njom dajte mlijeko. Ipak, neki zekonje ne žele sisati već lickaju dok im vi kapljete. To je rijetko, ali zna se dogoditi. Hranjenje duže traje, ali bitno je da pojede dostatnu količinu. Samo pazite koliko se prolilo, a koliko je stvarno popio lickanjem. Također, brišite mu mokrom krpicom mlijeko koje prosipa ispod vrata, jer će mu se inače nataložiti i stvoriti grude od skorenog mlijeka.


Koliko dugo zec treba biti na mlijeku? Moj će sutra napuniti mjesec dana i već par dana mi barem jednom dnevno odbija mlijeko, tj. tuče se zadnjim i prednjim šapama samo da ne mora jesti! :) Jede i sijeno, sjemenke, listove maslačka, zeleni kupus, salatu i slično pa pretpostavljam da nije gladan, ali svejedno želim provjeriti.

 

Divlji zeko bi trebao piti zamjensko mlijeko do mjesec i pol dana starosti, a može ga piti i dulje (do maksimalno 2 mjeseca). U svakom slučaju, probaj ga "animirati" da pije i idućih 10-14 dana.

1. način: Ako ga držiš na leđima onda je normalno da se otima i ne želi jesti. Spusti ga na tlo, neka stoji, i tako ga hrani. Je li možda u tome bio "problem"? Naime, zekani njegove dobi više ne žele jesti, osim ako mu se šprica ponudi dok stoje/sjede na podu. Tada ih je lakše "nagovoriti". No, što su stariji više će odbijati zamjensko mačje mlijeko.

2. način: Ako ne želi iz šprice; probaj mu davati iz zdjelice da sam licka, tj. ponudi mu mlijeko svakodnevno umjesto vode. Naravno, kada popije dostatnu količinu mlijeka tijekom dana, na kraju mu ponudi i vodu. I tako maksimalno do drugog mjeseca života, ali dovoljno je i do 1.5 mjeseca starosti.

Neka slobodno i dalje jede hranu koju si navela, uz nešto veći oprez sa salatom, jer zekani znaju loše reagirati na nju.


Vagala sam zeca prije dva dana i imao je oko 350 grama, plus minus koji gram, jer nema mira pa hoda po vagi... :) Jučer sam kupila drugu vrstu mlijeka, jer onog kojeg inače kupujem nije bilo u Pet centru. Mislila sam da je radi toga, ali imaju isti miris... a on danas nije ni probao mlijeko, nego je gurao bocu tako da nije ni mogao osjetiti da je druga vrsta... Sad sam stavila u zdjelicu pa ćemo vidjeti.

 

DEFINITIVNO trebaš nastaviti s mlijekom ako ima već mjesec dana, a samo 350 grama. Ako treba, izbaci suplement kalcija iz mlijeka, tj. miješaj mu prah kalcija sa sjemenkama (umjesto u mlijeku). On treba imati barem 700-800 grama kada se prestane s mlijekom – znači daj mu i nakon 2. mjeseca života, jer očito sporo napreduje. Ako se dobro sjećam, kad je nađen bio je tek dan-dva star? Vjerojatno zato mnogo sporije raste.

Moguće je da mu druga vrsta mlijeka ne paše. Nema veze što je miris isti, oni ipak osjećaju razliku u okusu, čak i u mirisu. Treba pomiješati te 2 vrste mlijeka i prva cca 3 dana povećavati udio novog mlijeka. U početku neka najviše bude dosadašnjeg mlijeka pa postepeno mijenjati omjer u korist novog. Na taj način neće odbijati novi okus.


Zečić sada ima 400 g i počeo je jesti bilje, voće i žitarice, ali od prije dva dana izbjegava mlijeko - neće ga uopće ili uzme vrlo malo. Što da radim, zašto odbija mlijeko? Nisam ga promijenila, jede isto mlijeko koje je jeo od početka.

 

Neki zečići prerano počnu odbijati zamjensko mlijeko - to se rijetko događa, ali moguće je. Dobro da ste napomenuli da niste mijenjali vrstu mlijeka, znači nije problem u okusu. Prisiljavajte ga da pije, ako ga možete prisiliti. Ponudite mu mlijeko i u zdjelici umjesto vode, i pratite da li pije iduća 2 dana. Nemojte mu davati neograničene količine sjemenki, jer ga one prezasite, a možete mu i maknuti hranu 2 sata prije davanja obroka mlijeka - ako ogladni radije će ga piti.

 


Zeko ne dobiva na težini


Danas je četvrti dan otkako je zeko kod nas. Izvagala sam ga prvi dan - 190 grama, i evo upravo sad - 190 grama. Je li normalno da još nije dobio ni gram? Nisam primijetila kakicu, ali je pišao preko noći.

 

Ovisi o točnosti vage. Ako imate analognu, moguće je da pokazuje 190 grama iako ima malo više. Ako je vaga digitalna s točnošću +/-1 gram, tada bi već trebao imati barem koji gram više. Njihova težina može stagnirati, ali ne predugo - svaka stagnacija težine ukazuje na potencijalni problem. Možda je bolestan (što često nije lako prepoznati) ili ako jede puno sijena ili trave, onda unosi premalo proteina i masti - jer jede manje zamjenskog mačjeg mlijeka. U tom slučaju izbacite u potpunosti sve osim zamjenskog mlijeka i hranite ga što češće tijekom dana, s malim obrocima, ali da ukupna količina bude što bliža onoj u tablici.


Zeko podosta jede, ali nije dobio ništa na kilaži. Što krivo radim? Danas sam mu kupio probiotik Linex za bebe. Koliko mu moram davati? Jedna vrećica sadrži 1.5 g praška.

Ne bi smio još uvijek imati samo 200 grama, a prošlo je već 10-tak dana od nalaska. Očito je došlo do zastoja u rastu težine, što može završiti loše. Između ostalog, to je mogući znak neke bolesti protiv koje se organizam bori i nema snage da pritom dobiva na težini. Ono što me zanima jest dobiva li još neku hranu (npr sijeno ili travu) koje je za njegovu dob premalo kalorično, a "lažno" mu napuni trbuščić pa ne želi pojesti dovoljno mlijeka? Također, koliko zamjenskog mačjeg mlijeka pojede (jede li sukladno tablici i njegovoj dobi)? Hranite li ga više puta dnevno po malo ili samo 1-2 puta puno (naime, tada pojede ukupno manju količinu tijekom dana, a pritom se može i napuhnuti jer dobije previše odjednom)? Linex mu dajte 1/4 količine koju bi davali ljudima.


Kada je nađena, beba je težila 416 grama, a danas ima 468. Jučer se popeo na 498 grama popodne, a navečer je pao na 450. Ne znam je li normalno da malo padne? Stolica i mokraća su uredni bez proljeva. Kaka male okrugle kakice. Ne znam koliko bi zec trebao dobivati grama po danu okvirno?

 

Dugotrajno stagniranje težine ili višednevni stalni pad težine kod mladog zečića nije dobar znak. To može značiti da se organizam bori s nekom bolesti i tako svu energiju troši na borbu umjesto na rast. Ipak, te situacije su češće kod ranjenih zečića ili kod premladih zečića (80-120 grama težine) kojima je imunitet shrvan, bilo radi ranjavanja, bilo radi ekstra ranog odvajanja od majke. U ostalim slučajevima nije uobičajeno, te se nadam da je do sada već dobio na težini. Bitno je da na dnevnoj bazi dobiva dovoljnu količinu mlijeka, makar zbog obveza to značilo manji broj obroka, ali količinski uvećani.

Dobivanje gramaže na dnevnoj bazi je nemoguće procijeniti - neki zečići su rođeni sitniji, te sporije rastu i ostanu manji (to su vrlo rijetki slučajevi, ali i s tim smo se susreli). Također, dobivanje težine na dnevnoj bazi ovisi i o mokrenju, te o količini unešene vode i ostale hrane (što je posebno vidljivo kod većih zečića koji više jedu i piju) i nizom drugih faktora. Upravo zato smo na našu web stranicu stavili samo okvirnu tablicu, s napomenom da težina može varirati.

 


Ponašanje zečića


Može li se zecu odrediti spol? Vidim da ne piše ništa o spolu na vašoj stranici.

 

O spolu nismo pisali jer se mužjacima testisi spuštaju tek sa nekoliko mjeseci starosti, pa samo iskusnija osoba može odrediti spol ranije. Uz to, okretanje zeca "na leđa" radi određivanja spola ga može uznemiriti, pa bi se mogao ozlijediti.


Stavila sam mu u kavez komad drveta s korom, ali kad ga pustim po kući najveća zanimacija mu je hrdanje i grebanje pločica, stolova, zidova... Da mu nešto drugo stavim u kavez? Nisam baš primijetila da se bavi drvetom u kavezu. Da li zečevima zubi i nokti neprestano rastu, pa ih moraju nekako izbrusiti?

 

Da, zečevima zubi stalno rastu - oko 1 cm mjesečno u odrasloj dobi, ali brzo rastu i mladim zečićima. Najbolje ih bruse na sijenu (i travi), ali i na grančicama voćaka (marelica, jabuka, ljeska i sl).


Zečića sam stavio u kartonsku kutiju i stavio poklopac (s mnogo velikih rupa) jer je stalno pokušavao iskočiti. Kako se približava noć postaje sve nemirniji, te skače i grebe po kartonu. Što bih trebao napraviti?

 

Nemirnost po noći je uobičajena. Možete mu probati staviti plišanog medvjedića koji će "zamjeniti" osjećaj da je uz drugog zečića. Ipak, pazite da ne jede tkaninu s njega.

 


Smještaj


Imam jedno pitanje... gdje da ih držim? Trenutno su mi u kutiji u sobi, no to mi se ne čini baš najpametnije zato što oni prenose bolesti, ali eto prvu noć sam htjela biti sigurna da je sve u redu.

 

Ne morate se toliko bojati bolesti - veće su šanse da vi nešto prenesete njima (najozbiljnije kažem) nego oni vama. Ipak, standardna higijena (pranje ruku i sl.) je poželjna, kao i nakon svake druge životinjice (maca, pas) koju dirate.

Dok su skroz mali smiju biti u kutiji, ali visokoj, jer visoko skaču pa da ne iskoče iz nje i ne ozlijede se. Također, jako brzo rastu i uskoro će trebati veeeliku gajbicu ili posebnu prostoriju ako im to možete omogućiti.


Zec je kod nas na balkonu, u transporteru za mačku. Težak je točno 673 grama. Kad otvaramo transporter, stavimo ga u sobu, da slučajno ne iskoči. Ne znam sad je li bolje da bude na balkonu po noći, jer tamo se nekad čuju auti i ostali promet, a na to nije navikao... ili je bolje da je u nekoj sobi, a samo preko dana - ujutro i predvečer na balkonu. Probat ću mu što prije napraviti veću gajbu jer imam materijala i volje za to.

 

Privremeno može biti u transporteru, recimo dan-dva, ali za dulje razdoblje morati ćete ga smjestiti u veći kavez, npr. 100x50 cm. Možda ga možete posuditi od nekoga tko ima kućnog ljubimca kunića ili zeku smjestiti u neki prostor (barem u kupaonicu). Razlog je što bi duljim držanjem u transporteru njemu zakržljale nogice, posebno sada jer je u periodu kada najbrže raste i treba se kretati. Također, jako, jako pazite da ne istrči iz transportera dok je na balkonu, jer može visoko skočiti i bez problema preskočiti balkonsku ogradu. Zekani su često jako nepredvidljivi. :)

Po noći može biti i unutra, baš radi većeg mira kao što kažete. Što se tiče kaveza, mora biti jako čvrst jer ih vrlo lako "razvale". Također preporučujem ako ga sami gradite, da stavite jedan manji otvor na vrhu kaveza kroz koji stavljate hranu i vodu, i veći bočni otvor kroz koji ga možete "natjerati" da uđe u transporter, služeći se pritom manjim otvorom na vrhu kaveza.


Uskoro namjeravam zečića preseliti van, kad kavez bude gotov, da tamo bude i danju i noću. Jedino ne znam trebam li ga nositi unutra kad bude loše vrijeme, kiša, hladno?

 

Ako ima nastambu vani, možete ju slikati pa vam dam poneki savjet. Zeko smije biti vani i kada je loše vrijeme - jer u prirodi su i tada vani. Ali neka ima neki zaklon ispod kojeg se može zavući. Najviše se vole zavlačiti ispod kućice - stoga ju podignite cca 20 cm iznad tla, a u kućici im može stajati hrana.


Evo, tata im je izradio veći kavez. Pitam se moraju li biti isključivo u zatvorenom prostoru ili ih možemo držati ovako (to je nešto poput sjenice/drvarnice uz kuću)?

Kavez koji ste im izgradili je super! Što se tiče držanja zekana vani, dapače - divlji zečići smiju biti vani, jednako kao što bi bili na livadi pod kišom i suncem da su ostali uz mamu. Njima vanjski zrak ne škodi, već im može pomoći. Sunčeve zrake se reflektiraju od površine okoline (biljaka i kuće) i dio tih zraka zasigurno "pokupe" i zečići. To je na neki način "sunčanje u hladu", koje im (kako ste vjerojatno već vidjeli na našoj stranici) pomaže za pravilan rast kostiju :) Dapače, kada budete u prilici, slobodno premjestite kavez na ranojutarnje i večernje direktno sunce, kada nisu vrućine.


Što se tiče šetanja po noći, nemam ga gdje pustiti. Preko dana ga pustim na sat-dva u spavaću sobu i dok sam s njim miran je, slabo se kreće ili se zabije u neki kut... Čim ga ostavim na samo 2-3 min skače kao... zec :) i do metar visoko i u čas je na trosjedu i s njega odmah doskoči na prozor. Bojim se da se ne ozlijedi pa ga vratim u gajbu, gdje ima malu kartonsku kućicu u koju odmah šmugne. Gajba je dimenzije 130 x 50 x 60 cm. Tako da jedino ne mogu omogućiti da navečer može šetati na većem prostoru dok mi spavamo, osim na sat vremena preko dana.

 

Zekani su dosta asocijalni - čak se ni međusobno ne vole družiti :) (osim kod parenja i podizanja mladunaca, ali i tada je samo mama s bebama). Slažem se, kada skače pazite da se ne ozlijedi - zekani su jako osjetljivi na kosti koje su im u ovoj dobi krhke. Pod u stanovima je znatno tvrđi za doskok nego podloga u prirodi (trava, zemlja), koja ipak amortizira.


Zeku sam stavio u improvizirani kavez da se sunča vani, jer dugo nije bilo sunčanih dana. Kada sam otvorio vrata, vidio sam kako ga mačka nosi u kukuruze. Nisam dobro učvrstio žicu. Dugo sam tražio gdje bi mogli biti i nadao se da je možda pobjegao, ali ga nisam uspio naći. Cijelo vrijeme se grizem zbog toga. :(

 

Žao mi je zeke. Napisat ćemo na website da se posebna pažnja mora odnositi na mačke tijekom sunčanja zečića. Iako negativno iskustvo, vjerujemo da će pomoći drugim zekanima... U međuvremenu, nadat ćemo se da je vaš zeko maci zbrisao.


Zeko mi se zavukao negdje u kući i ne mogu ga pronaći! Imate li kakav prijedlog/savjet kako da izađe i pojavi se?

 

Za prvu ruku mogu vam savjetovati da ga aktivnije tražite noću. Naravno, tražite ga i tijekom dana, ali noću su najveće šanse jer su zečevi tada aktivniji i tada osluškujte zvukove. Aktivnost "odbjeglog zeke" u kući ovisi i o njegovoj dobi. Tako npr. skroz mladi zeko neće biti toliko aktivan koliko zeko od 3 ili više tjedana.

Oni se zavlače iza namještaja (pogledajte iza kauča i sl.), posebno ispod kuhinjskih elemenata, komoda... Također se jako često znaju zavući u police koje su tik uz pod - primjerice u regalu obavezno pogledajte iza stvari na najnižoj polici (iza novina i sl.). Pratite njegovu kakicu i mokraću - s vremenom se moraju negdje pojaviti, a to znači da je obitavao u toj prostoriji. Također, ako je veći mladunac, oni često pregrizu punjač od mobitela i slično.

Ne zaboravite mu na nekoliko mjesta ostaviti hranu, znači plitke zdjelice sa zamjenskim mačjim mlijekom i travom, kako ne bi uginuo od gladi ako ga ne nađete par dana. Čak bih preporučila da, čim prođe 24 h od nestanka, u sprej bočicu stavite razrijeđeno zamjensko mačje mlijeko i pošpricate po prostoriji. Pričekajte 5-10 minuta i tek onda prijeđite u drugu prostoriju ako se ne pojavi. Tako će se proširiti miris mlijeka po prostoriji i gladni zeko bi mogao izmigoljiti. No, to učinite tek kada ogladni, znači za 24 h (ako ga do tada ne nađete). Imajte na umu da će to funkcionirati samo ako ga već neko vrijeme hranite zamjenskim mlijekom i prihvatio je njegov okus, te ako se inače veselio kada ste mu prilazili s dudicom - to znači da prepoznaje miris mlijeka i ova metoda bi mogla pomoći.

 


Lijekovi i suplementi


Danas sam zeki počela davati probiotik. Da nabavim i Sinersul? Koliko je on bitan?

 

Sinersul sirup je u velikoj većini slučajeva dosta bitan. On ubija parazite u crijevima zečića koji ga mogu, posebice u najranijoj dobi, toliko teško oštetiti da ne uspije preživjeti. Takve parazite zečići često imaju (dobiju ih od mame). Poslala sam ti Sinersul u poklon paketiću lijekova.


Ne mogu nabaviti sirup protiv kokcidija (Sinersul/Sulotrim/Bactrim).

 

Za taj važan lijek potreban je recept - možete pitati svog liječnika opće prakse ili veterinara. Ako recept ne možete nabaviti, probajte pitati u više ljekarni i otvoreno recite za što vam treba sirup. Ispunite li ovaj obrazac, udruga će vam ga poslati u poklon paketiću lijekova, ako je u mogućnosti.

Sinersul sirup i prObiotik (koji se može kupiti bez recepta), važno je imati ako zec pokaže znakove bolesti, jer mu može spasiti život u zadnjem trenutku. Ali važni su i za prevenciju bolesti, pa se obavezno daje uz mačje mlijeko.


Živim u Sarajevu i prije 2 tjedna našla sam malog divljeg zeca. Pratila sam sve vaše upute, ali ovdje NIGDJE ne mogu nabaviti Sinersul i AD3E vitamin. Molim vas da mi pošaljete ono što mi treba za zeca na sestrinu adresu u Zagrebu. Uskoro ću ići u Zagreb pa bih to mogla pokupiti. Molim vas da mi pošaljete jer mi je zeko za skoro 2 tjedna dobio jedva 50 grama i sada teži 307 grama. Platit ću ako treba, nije problem.

 

Evo, paketić je poslan. Imate 3 puta više Sinersul sirupa u paketu, jer postoji mogućnost da vaš zeko ne dobiva na težini upravo zbog parazita. Sirup dajte zekanu i 14 dana ili više, ukoliko zatreba. Paketić nije potrebno plaćati i drago nam je ako uspijemo pomoći zeki oko potencijalnih problema s parazitima, te kako bi pomoću vitamina i suplementa kalcija imao jake, čvrste kosti.

Osim parazita, mogla bi biti i neka infekcija s kojom se zeko bori, pa zato jako slabo napreduje fizički - jer svu energiju preusmjerava na borbu protiv neke bolesti. Kada budete u Zagrebu, ako ste u financijskoj mogućnosti, preporučujem da mu nabavite Immunoboost pastu u Pet centru, za podizanje imuniteta.

Najrjeđa pojava je da je vaš zeko možda znatno sitnije građe nego što su divlji zečevi inače, pa zato sporo napreduje. U tom slučaju tek će vrijeme pokazati (ukoliko zeko preživi) je li to bio razlog. To je rijetkost, ali je ipak moguće. Pratite njegovu težinu i javite nam za par tjedana je li zeko narastao.


Zabunom sam naručila PETVITAL-GAG u prahu, umjesto WELPENKALK prah i tablete i/ili CANILETTE tablete. Mogu li ipak koristiti ovo što sam naručila?

 

Kod suplemenata je najvažniji sastav, ali vrlo je bitan i omjer sastojaka u pakiranju, jer se u njemu nikada ne nalazi samo jedna tvar. Preporučen omjer Ca:P (kalcija i fosfora) za zečeve je oko 2:1, čemu su najbliži Welpenkalk i Canilette, dok Petvital Gag koji imate znatno odskače - iznosi čak 7:1 (barem koliko sam uspjela naći informaciju na internetu; ali i vi provjerite na deklaraciji pakiranja pa mi javite).

Evo podataka:

Naime, iskoristivost unesenog kalcija kod njegove ugradnje u kosti zeca ovisi o omjeru kalcija i fosfora, zatim o vitaminu D i još nekim pojedinostima. Kod previše Ca (u slučaju pogrešnog omjera Ca i P) ili manjka Ca (u slučaju nedavanja ikakvoga suplementa), kosti zeca često možete usporediti sa staklom. Dok kod davanja pravilnog omjera Ca i P kosti zeca možete usporediti s kvalitetnim stiroporom. Slikovito rečeno. Znači i jedno i drugo puca, ali zna se u kojim uvjetima: kruto a krhko staklo pri gotovo svakom slučajnom udarcu, dok stiropor (koji je pomalo gibak) tek primjenom znatno veće sile. Stoga svakako preporučujem da divljem zecu dok raste ipak dajete suplement koji ima pravilan omjer Ca i P, i koji je preporučljiv po raznim veterinarsko-stručnim saznanjima.

Ispunite li obrazac za poklon paketić lijekova, poslat ćemo vam Kostovit (ima omjer 2:1). U paketiću je i AD3E vitamin koji se može davati, ali uz velik oprez – točno po uputama koje dobivate u pakiranju. S Kostovitom, kojeg već dugo koristimo, smo izuzetno zadovoljni. Pucanje kostiju kod zečeva je neusporedivo rjeđe nego prije, kada im nalaznici nisu davali ništa za prevenciju. Naravno, divljeg zeku treba i "sunčati" što više možete, kako piše na ovoj stranici.

 


Bolesti


Zečić ima proljev / jako je bolestan. Što da učinim?

 

Postupite prema uputama za hitna stanja. Bilo bi dobro otići kod veterinara, kako bi zečiću dao injekciju antibiotika (enrofloksacina). Više o proljevu i drugim čestim bolestima možete pročitati ovdje.


Koje bolesti mogu dobiti od divljeg zeca?

 

Iskreno, divlji zečići često ugibaju zbog naših bakterija. Formula je sljedeća:

beba divljeg zeca, prerano odvojena od majke + dodir s ljudima = oboljenje bebe zeca,

čiji se nerazvijeni imunitet (zbog odvajanja od majke) često ne može oduprijeti našim klicama, posebno ako je nađena s manje od 5 dana starosti. Ako se pridržavate osnovne higijene (pranje ruku), gotovo da nema bojazni za vas i ukućane. Daleko su veće šanse da se zečić zarazi od vas, nego vi od njega.


U kući živi i pas, a pročitala sam da to nije preporučljivo pa me zanima koliko je to zdravstveno opasno za zečića ili psa.

 

Za psa gotovo nikakva, a za zečića mala opasnost - ali ipak postoji. Neka nemaju kontakt (neka ga pas ne liže, da nešto ne prenese zeki koji još nema razvijen imunitet). Mačke su opasnije, jer imaju specifične bakterije u ustima koje štete zečiću, a i mačka ga znatno češće vidi kao plijen. Upravo danas sam dobila e-mail od nalaznika kojem je mačka odnijela zečića kojeg je othranjivao. :( Pas također ne smije ostati sa zekom bez nadzora.


U subotu kada je nađen, zečić je tijekom dana bio miran, a navečer je živnio i skakao. U nedjelju prijepodne bio je dobro, malo je hodao, ali navečer jedno 5 min nije mogao stati na noge - rušio se, pa smo mu dali kravlje mlijeko sa šećerom i nakon toga je došao k sebi. Tu noć je počeo pišati i kakati (dosta obilno, nije proljev). U ponedjeljak rano ujutro smo bili kod veterinara i tamo je bio poprilično živ. Kupili smo mu zamjensko mačje mlijeko koje baš i neće da jede. Tijekom dana slabo jede, spava... napravi korak i zaspi, pa opet korak i zaspi... Kako da mu pomognem? Težak je 100 grama.

Na slici zečić izgleda dosta mirno. Ako možete, pošaljite mi kratak video da vidim kako se točno ponaša i kreće. Oni inače jesu mirni kada su bebe, no uvijek imaju i periode živahnosti (ako su zdravi), npr. kada osjete miris zamjenskog mačjeg mlijeka. Općenito su živahniji noću. Budući da se radi o još jaaako maloj bebi, staroj tek 2-3 dana, toplo preporučujem da joj kupite Immunoboost kako bi dobio neophodan imunitet. Pošto ste mu tijekom vikenda davali kravlje mlijeko, na mačje se tek treba priviknuti, jer ima drugačiji okus. Možete mu u početku miješati mačje mlijeko s onim na koje je naučen, pa će prihvatiti i novi okus. S vremenom (u roku od par dana) u potpunosti prijeđite na zamj. mačje mlijeko.


Bebu zeca hranim dječjim mlijekom u prahu NAN bez laktoze, jer u blizini nemam mogućnosti za nešto drugo. U mlijeko dodam malo Linexa. Je li takva prehrana zadovoljavajuća? Zeko mi djeluje naduto i ne jede više toliko... Da mu umjesto vode dam kamilicu i Linex?

 

Možete mu ponuditi kamilicu i Linex. Ako je nadut, preporučujem Sab simplex kapi: 0.2 mL 2x dnevno. To bi trebalo razbiti plinove koji mu se stvaraju u trbuščiću i koji ga nadimaju. Možete nam poslati fotografiju trbuščića da procijenimo treba li možda dati i antibiotik ili neki drugi lijek. Nismo još imali iskustva s prehranom beba s dječjim mlijekom u prahu NAN... Ako piše da je bez laktoze, to je već jedan plus. Ipak, dugoročno gledano, njima bi zbog masnoća i proteina trebalo baš zamjensko mačje ili pseće mlijeko. Možete ga naručiti preko interneta, iz Zooplus-a ili Pet centra.


U zadnjih par dana zeki dosta krče crijeva nakon sto pojede mlijeko! Mislim da ga ne boli, jer ga uzmem pa mu malo masiram trbuh, stolicu ima normalnu. Čak ima i malo vjetrova dok mu tako masiram trbuh! Je to normalno ili? Ne znam da li je možda zbog zraka iz bočice, jer kad krene jesti ne pušta dudu i onda se bočica sva stisne jer povuče zrak iz nje!

 

Probaj mu dati malo Sab simplex kapi. Moguće da je zbog zraka iz bočice. U svakom slučaju radi se o nekoj vrsti plina (bio to zrak ili nusprodukt razgradnje hrane) i Sab simplex može pomoći. Daje se isto kao i Sinersul, dok simptomi ne nestanu.


Zeko neko vrijeme nije napredovao u težini. Dugo je imao oko 165 g, a nakon što je pao na 160 g promijenio sam mlijeko. Završio je terapiju Sinersulom. U tri dana je došao do 185 g, to je bolje. I dalje ima apetit i probava mu je u redu. Raspoložen je za druženje i hranu, više za hranu. Ono što me zabrinjava je to što se već tjedan dana ne kreće, stalno se izvrće na bok i glavica mu klone. I takav na boku uvijek nešto gricka. Zna se protegnuti i drhtati šapicama. Bio sam dva puta s njim u vet. amb. Buba u Zagrebu, veterinar kaže da ne vidi razlog i da čekamo. Immunoboost nije uzimao jer nisam znao da treba, a i prvih dana je sisao kunicu. Ako je moguće da ga sada uzima, dat ću mu.

 

Moguće da je neki neurološki problem. U tom slučaju zeko ne bi smio natrag u prirodu, već treba biti adekvatno smješten (bilo kod vas - ukoliko mu možete pružiti uvjete, bilo da vam pomognemo naći smještaj čim naraste). Ipak, nadam se da je problem privremen i da će se oporaviti. Budući da ste već bili kod Bube pretpostavljam da su probali davati antibiotik - on zna pomoći u takvim slučajevima, ali samo kada je riječ o nekom bakterijskom oboljenju s pojavom povišene temperature, što može imati slične simptome. No, ako je riječ o urođenom neurološkom problemu, možda će stalno imati navedene simptome. U svakom slučaju, javite periodično kako napreduje.


Uzgojem divljih zečeva bavim se kratko vrijeme. U protekloj godini izgubio sam dvadesetak mladih, starosti 2 - 4 mjeseca. Najčešći uzrok bio je proljev. Pojavi se i nakon otprilike 5 dana zečić ugine. Jedan zečić, star 50 dana, uginuo je od proljeva prije nekoliko dana. Jučer sam kod drugog primijetio isti problem. Danas sam bio u Veterinarskoj Delnice i dobio Sulfadimidin. Stavio sam mu 2 ml lijeka u 4 deci vode (stavlja se 5 ml u 1 l vode). Vidjet ću rasplet situacije kroz sljedećih par dana.

Hranim ih briketima Kušić prometa, dodajem malo ječma i kukuruza u zrnu. U sjeniku stalno imaju klasičnog livadnog sijena u bali. Piju čistu vodu koju svaki dan punim ili dolijevam u 1.5 litarske boce. Ispod gajbi imam drvenu piljevinu na kojoj odmah primjećujem promjenu bobica izmeta. Molio bih Vas, ako mi možete reći, koji je lijek kada se problem pojavi. Veterinari možda nemaju praktičnog iskustva s divljim zečevima. Problem je vidite i sami velik. Novčani gubitak priličan ako je u pitanju desetak i više zečeva u godini.

 

U pravilu lijek protiv kokcidija (Sulfadimidin) pomogne. Ako ne, probajte s antibiotikom enrofloksacinom. No, napominjem da kod najmlađih beba divljih zečeva (od par dana starosti) nijedan od lijekova ne može pomoći. Tako male bebe ne piju dovoljno vode da bi unijele lijek u svoj organizam, jer ovise o majčinom mlijeku. Preko njega dobivaju svu potrebnu tekućinu i gotovo da ne piju vodu, stoga u toj dobi mogu primiti lijek samo putem injekcije.

Također, premladi divlji zečevi ne smiju jesti zelenu, tj. svježu hranu. Posebno treba biti oprezan kod starijih mladunaca sa suhim kruhom i žitaricama, jer često sadrže ljudskom oku nevidljive plijesni (ponekad ih sadrži i sijeno!), koje su čest uzročnik proljeva. Ako se sijeno praši, možda ima plijesan u sebi. Također promotrite brikete koje nabavljate jer možda tu leži problem, posebno ako se radi o zečevima koji su stariji i već jedu krutu hranu.

Sve to govorim uz pretpostavku da su zečevi barem prvih 6-8 tjedana uz svoju majku, jer do tada trebaju sisati kako bi pravilno razvili crijevnu floru. Ukoliko su prerano odvojeni, jasno je da im se crijevna flora nije dovoljno razvila, cijeli imunološki sustav pati i na kraju može krahirati.

Također uzmite u obzir da je stres ključan faktor, jer su divlji zečevi jako podložni stresu nakon određene dobi, tj. nakon nekoliko tjedana starosti rizik od negativnih događaja značajno raste. Svako njihovo zadržavanje u zatočeništvu dulje od 2.5 mjeseca, a posebno nakon 4. mjeseca starosti, često bude pogubno. To se može izbjeći pravovremenim puštanjem u prirodu - istu onu koju ljudi toliko derutnu ostavljaju iza sebe, da je moraju "oplemenjivati" kako bi ponovno pucali po istim tim prethodno puštenim divljim zečevima…

I za kraj - žao nam je njihovih uginuća radi njih samih - financijski gubici bi trebali biti najmanji problem. Vjerojatno znate koje je stajalište naše udruge, tj. da nismo pobornici ni lova ni bilo kakvog uzgoja… No to, kao što vidite, nije problem da se odazovemo kada divlji zečevi iz uzgoja trebaju našu pomoć preko vas. Nadamo se da će jedan dan, na ovaj ili onaj način, skakutati prirodom kojoj pripadaju.

 


Slomljena šapica


Prije 2 dana našli smo malog zeca težine oko 300 grama. Ima slomljenu prednju nogu i ne znamo što da radimo.

 

Kod mladih zekana poput vašeg, starih tek nekoliko dana, operacija je gotovo nemoguća. Bitno je da se rana veterinarski obradi - otopinom joda na ranu radi dezinfekcije, s gazom; višednevnim davanjem antibiotika enrofloksacina; zatim previjanjem rane, imobilizacijom noge, itd... Sve kako se rana ne bi zagnojila i ne bi došlo do sepse.

Ako otvorena rana zacijeli, nogica će vrlo vjerojatno ostati kržljava i nedovoljno razvijena. Ako je otvorena rana snažno izražena i ako kost viri, a nogica visi na koži i mesu, tada je potrebno ukloniti taj višak jer praktički nema načina da se vrati u početno stanje...

Ako je u pitanju zatvoreni prijelom, kod tako malih zečića nogica će također vjerojatno biti kržljava kada zeko odraste. Razlog je što izuzetno brzo rastu u kratkom vremenu i ranjena noga ne može oporaviti kosti dovoljno brzo.

Velika je razlika radi li se o prednjoj ili o stražnjoj nogici. Ako zeko preživi traumu i čak odraste, sa kržljavom prednjom nogicom se može odlično snaći, dok je sa nerazvijenom stražnjom nogicom to otežano i gotovo nemoguće (ovisi o mnogo parametara i još više sreće). Međutim, već i sama činjenica da se radi o jako malom zekanu, kojem je lom nogice šok za organizam i već ionako slab imunitet, šanse za preživljavanje nažalost nisu velike. Ipak, ako je zeko još uvijek živ, ako je živahan, a rana suha i zacijelila te ako noga ni u jednom dijelu ne "visi" (i time ne razdire okolno meso u slučaju zatvorenog prijeloma), tada postoje šanse za uspješno othranjivanje zekana.


Zečić grize vrh šapice koja viri iz gipsa. Sinoć smo bili kod veterinara i kaže da treba masirati i držati nogu u zraku da se potakne cirkulacija. Sinoć smo masirali, a ujutro vidim opet izgriženo, do krvi. Moj muž je nataknuo plastični čep i zalijepio da ga onemogući, ali ne znam hoće li malo to izgristi. Imate li kakvu ideju?

 

Grize jer mu smeta - osjeća trnce i sl. Znaju si pojesti do kosti. :( Dezinficirajte mu s 10%-nim Betadine-om (otopina joda). I obavezno nabavite ovratnik ili ga sami napravite od kartona. Možete sliku prvo isprintati na papir, pa precrtati na karton.

 

Napravili smo ovratnik, ali kad smo mu stavili oko glave skakao je kao lud, zabijao se u zid i u rub kaveza, bacao na pod, a srce mu je tuklo pa smo se prepali da ne umre od straha. Skinuli smo ovratnik i opet stavljamo čep na šapicu.

 

Uh, to se zna dogoditi... :( Ali obično kod starijih zečića. Teško podnose ovratnike jer su divlje životinje, ali i zato što na bočnom dijelu lubanje imaju izrazito buljooke oči, koje se mogu oštetiti pri dodiru s ovakvim ovratnikom.


Zečiću su prstići koji vire iz gipsa potamnili. Može li to biti od Betadina, koji je smeđi? Gips je stavljen prije 10 dana, slikali smo zečića kad smo stigli s operacije:

Zečići jaaaako brzo rastu, pogotovo u prvih mjesec dana života, kada udesetorostruče svoju težinu. Zato im treba mijenjati gips svakih 7 dana (najmanjima možda i 5), kako im ne bi stala cirkulacija u šapici. U vašem slučaju je prošlo već 10 dana i zato odmah odite veterinaru da skine gips, jer ga sigurno stišće!

 

Prije 2 dana bili smo na pregledu pa je veterinar rekao da taj prvi gips treba što kasnije mijenjati, dok kost ipak malo sraste, jer inače nismo ništa napravili. Tvrdi da ima mjesta, jer mu je u startu ostavio više mjesta, a kaže i da su mišići izgubili masu pa da nije nužno. Ne znam što da mislim. Prstići su već jučer bili tamni. Sad sam ih masirala i nisu hladni.

 

Gips je dugačak i ako ne stišće na rubovima, nitko (pa ni veterinar) ne može znati kakvo je stanje unutra, u sredini... Tako da su samo nagađanja "da ima lufta". Svakako morate promijeniti gips. Niste ništa napravili ni ako stane cirkulacija u šapici pa tkivo počne umirati. Veterinar se u svojoj procjeni vjerojatno oslanja na iskustvo s mačićima, štencima i slično. Nije svjestan da bebe zeca rastu puno brže.

 

Skinuli su gips i samo lagano zamotali gazom. Držimo palčeve da proradi cirkulacija i sutra idemo na kontrolu. Je li moguće da mu je za 10 dana zaraslo jer on sada šapicu drži potpuno ravno?

 

Da, moguće je, tj. ne bi me čudilo. Koliko su im kosti krhke, toliko je ujedno specifično i da brzo zarastu. Kod zeca starog 3-5 tjedana slomljena šapa za 14 dana bude zdrava i srasle kosti. Kod skroz mladog zeke moguće i za 10 dana, ali vjerujem da još nije skroz sraslo i da se mora čuvati.

 


Ozljede od mačke/psa


Zec je jutros spašen od mačke. Ozlijeđen je, ali ozljeda se čini mala - samo se vidi malo zgrušane krvi po dlaci, a za noktić ne mogu procijeniti u kojem mu je stanju, samo mu malo čudnije stoji. Trebam li mu ozljede s nečim očistiti? Imam doma Octenisept, Bivacin sprej i mast s propolisom za rane, ali na svoju ruku nisam još ništa stavljala.

 

Ranu mu možete prvo isprati s malo hidrogena (jer se do sad vjerojatno skorila), a nakon toga s 1%-tnim Betadineom, ako imate. Može i s 10%-tnim, ali mu odmah obrišite da ga ne peče i pazite da mu ne uđe u usta ili oči. Bivacin je isto ok, također nakon hidrogena. Pri aplikaciji Bivacina pazite da on poslije ne poliže, jer je za njih otrovan ako im dođe do želuca.

Što se tiče noktića, pošaljite sliku. Vjerojatno se ne može previše napraviti, osim vidjeti kako će se razvijati situacija i očistiti ranu kod nokta. No to je onda sitnija ozljeda, koja u 99% slučajeva sama zaraste. Više me brine rana na boku, jer mačka u svojim ustima ima mnogo bakterija, pa da mu se rana ne inficira.

Pratite macu sljedećih par dana, jer se često vraćaju na isto mjesto i znaju vlasnicima donijeti još kojeg zečića. U gnijezdu ih ima 1-3, izuzetno rijetko 4.


Pas mi je u ustima donio malog divljeg zeca (jaako malog). Na vašim stranicama sam našla potrebne savjete za odhranu i krenula. Uspjelo mi je četiri dana da ga hranim i dajem sve što ste napisali, a ipak nije uspio preživjeti. Možete li mi reći što je pošlo po zlu?

 

Žao nam je da je divlji zeko uginuo, usprkos tome što ste se dobro brinuli o njemu. Moguće je da je pas ustima prejako pritisnuo bebu, pa je došlo do unutarnjeg krvarenja radi kojeg je nakon par dana uginuo. Čak i da nije to razlog, može biti da je slina psa došla do zekinog nosa ili usta, a slina psa (kao i mačke, i čovjeka) obiluje bakterijama na koje divlji zečevi nisu imuni, posebno tako mali i bez razvijenog imuniteta. Treći mogući razlog jest općeniti pad imuniteta koji se kod pojedinih zečića događa, jer koliko god se mi ljudi trudili hraniti ih zamjenskim mlijekom, ipak je to mlijeko kao što i sam naziv kaže - zamjensko; a mi ljudi smo samo zamjenski roditelji. To nikada neće biti isto kao prava mama i njeno mlijeko, pa katkad uginu radi toga, posebno slabiji zečići. Nije neobično da čak i u prirodi pojedini zečići uginu, iako su imali mamu. Puno je mogućih razloga, no ovdje sam vam navela najčešće.


Tata je rekao da ih je bilo 5 (nadam se da se nije zeznuo oko broja). 3 su još bila živa kad je stigao, no treći mu je pobjegao, jer ih nije mogao sva tri dobro držati u rukama :( Veći zečić je puno mirniji, skoro pa nepomičan - ne znamo je li mu pas nešto napravio ili se tako jako prestrašio. Onaj manji je živahan i čini se jako privržen svom bratu i nama.

 

Moguće da ih je bilo 5... Do sada sam samo čitala da je to praktički maksimalan broj kojeg zečice rode, i to izuzetno rijetko. Već 4 je jako puno za njih i samim tim se rjeđe događa. Vjerujem da je moguće iz još jednog razloga, a to je da u rano proljeće divlje zečice rađaju po 1 zečića, zatim one koje rađaju kasnije imaju po 2, zatim 3, a u ovo doba (lipanj i srpanj) zna se dogoditi da ih bude 4, možda i 5.

Što se tiče mirnoće jednog od dva zečića, do sada bi se već znalo da mu je pas nešto učinio. Budući da je i dalje ok, moguće da je takvog karaktera i da je mirniji zeko. Često se zekani iz istog gnijezda potpuno drugačije ponašaju, jer je svaki individua za sebe.