Hitna stanja

 

Ovdje ćemo opisati postupak kod hitnih stanja, u kojima je vaše brzo djelovanje od životne važnosti za divljeg zečića. O čestim bolestima možete pročitati ovdje.

Prisutan je određen, nezanemariv postotak othranjivanih beba koje su skoro uginule. Savjet: unaprijed dobro pročitajte ovaj tekst i imajte sve pripremljeno ako zec bude bolestan. Ne odustajte! Iznenadili biste se koliko su to hrabre životinje i kolika im je želja za životom. Ukoliko dođe do simptoma bolesti, pogotovo onih težih, svaka minuta je bitna.

    OBAVEZNO ODMAH NABAVITE u ljekarni:

  • Probiotik (Prolife, Linex, Ferzym ili neki drugi)
  • Sinersul, Sulotrim ili Bactrim sirup za djecu. Za ove sirupe potreban je recept, ali objasnite zašto vam hitno treba i inzistirajte da vam prodaju.
  • Inzulinsku špricu (od 1 mL) bez igle.
Pošaljite nekoga da odmah nabavi ove lijekove, a vi nastavite čitati tekst.

 

Razlozi:
Bolest može biti uzrokovana kravljim mlijekom, koje za zeca nije dobro jer nije dovoljno hranjivo. No, ni zamjensko mačje mlijeko s probiotikom, koje je daleko bolje, nije poput zečjeg mlijeka. Pripremite se na vrijeme da se bolest može pojaviti iznenada i, ako se ne liječi, završiti tužno nakon svega nekoliko sati.

Simptomi:
Probavne smetnje. Može se, ali ne mora očitovati proljevom. Prisutna je smanjena aktivnost. Zec se bori sa slabošću, ubrzo leži na boku, teško diše, otvarajući usta kao da „hvata zrak“. Ne može držati glavu ni šape u položaju u kojem ga stavite, već odmah klone, isteže se i grči. Trbuščić mu postane „kašast“, „voden“… Kunić kod ovakvih simptoma obično ugiba, barem mi nikad nismo doživjeli da je kunić preživio takvo stanje. No, zečevi su daleko otporniji od kunića. Snažniji su, hrabriji i bore se za život mnogo jače nego kunići - mogu se izvući iz bolesti u kojima bi kunić odmah pokleknuo i na neki se način predao. Dakle, kod divljih zečeva su velike šanse da prežive, ukoliko se simptomi uoče na vrijeme i ukoliko se postupi točno onako kako je napisano.

Liječenje - budite brzi, ali nježni... pozovite i susjeda u pomoć      

    1. korak: Još ne dirajte zeca. Pripremite:

    2. korak: Napravite "koncentrirani prObiotik", tako da usipate cijeli sadržaj kapsule u onu malu količinu vode u šalici. Promiješajte.

    3. korak: Pripremite 0,3 mL Sinersula u maloj šprici (=trećina šprice od 1 mL = 10 kapi)

    4. korak: Pridržavajući mu glavu, uzmite zeca u krilo.

    5. korak: Sa strane usta, dok je zeko na boku (po potrebi glavu okrenite manje ili više u smjeru neba), dajte mu "koncentrirani prObiotik" i pripremljeni
    sirup Sinersul tako što ćete mu u usta lagano kapati ove pripravke, usput vršak šprice u ustima lagano micati dodirujući zecu nepce, jezik i unutrašnju
    stranu obraza, kako bi potaknuli refleks gutanja.

    6. korak: Kada završite, obavezno ! masirajte zeki trbuščić. To ćete učiniti tako što ćete donji dio trbuščića laganim pritiskom maziti u svim smjerovima
    (pri tome ćete pod svojim prstima osjetiti zekina crijeva poput sitnih zrnaca pijeska. Ova masaža zna potrajati preko sat i pol. Ne odustajte!

    Zec se ovim postupcima može izvući i iz nemogućeg stanja!

    Ne odustajte! Masirajte sve dok zeko diše!

    7. korak: Beba u ovakvim situacijama često ne može održavati tjelesnu temeperaturu. Obavezno ju grijte između svojih ruku, ili na neki drugi način
    (npr. napunite medicinsku rukavicu ili vrećicu s toplom vodom i stavite ju ispod njega). No, ako je beba vruća, položite ju uz hladni predmet, ali obavezno
    odvojen ručnikom.

 

Gdje sam pogriješio/la?

Beba zec najvjerojatnije nije hranjena zamjenskim mačjim mlijekom, nego kravljim koje za njega nije dobro.

Također, vjerojatno s mliječnim obrocima nije dobivao prObiotik i sirup protiv kokcidija (Sinersul), a trebao je.

Nemojte davati salatu, kelj i djetelinu, jer pospješuju proljev! Oprez sa zelenom travom ako vidite da mekano kaka - tada odmah dajte "koncentrirani probiotik", a može i par kapi Sinersula, te poslužite sijeno. Pritom je važno razlikovati proljev koji je voden, od vitaminske kakice koja je čvrsto-mekana tvorevina grozdastog oblika (i nije razlog za paniku već je dobar znak).

Potrebno je pridržavati se teksta o prehrani beba, koji će dovoljno pomoći u ranoj prevenciji bolesti. To uključuje i redovito davanje probiotika i Sinersul sirupa.

Male su šanse, ali je moguće da se nalaznik pridržavao savjeta s ovog portala i pravilno hranio mladunče sa zamjenskim mačjim mlijekom, a zec je svejedno obolio. Razlog je što zamjensko mačje mlijeko, iako je "najsličnije" zečjem, nije mlijeko njihove majke nego i dalje samo zamjensko mlijeko.

Najviše smrtnih slučajeva beba divljih zečeva ipak je uzrokovano pogrešnom prehranom ili time što su nalaznici nešto od navedenog samoinicijativno izbacili.

Statistika u trenutku pisanja ovog teksta dovoljno govori: čak 38 % beba divljih zečeva nije doživjelo ni prvih mjesec dana, jer se nalaznici nisu pridržavali savjeta s ove stranice ili nisu znali da metoda pravilne prehrane beba divljih zečeva postoji.

Ukoliko ste tekstove s ovog portala pročitali i točno se pridržavali uputa, dobar ste hranitelj zečića.

Ukoliko tekstove niste pročitali iako ste za njih znali, ili ste ih pročitali, ali se niste pridržavali naših savjeta, smatrajte se odgovornim za uginuće mladunca ili teško stanje u kojem se sada nalazi! Sada se borite za život ovog mališana, jer mi smo doista napravili sve što smo mogli da pomognemo Vama i njemu.

Ovaj tekst je odgovor na najčešće postavljeno pitanje nalaznika. Pročitajte i ostala česta pitanja o bolestima.