Kako da nalaznik podivlja mladunče zeca - savjeti i upute

 

Nalaznici su najčešće (u 95% slučajeva) uzeli bebu divljeg zeca s livade, pogrešno misleći da je napuštena. Nakon što su dirali bebu zeca, na njoj je ostao ljudski miris radi kojeg ga majka više ne prihvaća. Tek kada to saznaju, nalaznici shvate da su napravili veliku pogrešku i da bebu moraju othraniti prema uputama na ovoj stranici, ako žele da preživi.

Nakon što uspješno othrane zečića, treba ga pripremiti za povratak u prirodu. Ovdje ćemo opisati kako to možete sami učiniti.

Važno! Kunić i divlji zec su potpuno različite životinje! Ne puštajte kuniće u prirodu!

 

Kada (u kojoj životnoj dobi zečića)?

Da bi mogli početi s podivljavanjem, zečić MORA imati barem 800 grama (nikako manje od toga!), a poželjno je da težina bude što bliže 1.2 kg. Znači, mora biti star minimalno 40-50 dana i već neko vrijeme samostalno jesti drugu hranu osim mlijeka = mora se odbiti od dudice.

 

Kako?

Ima više načina podivljavanja, no svi se svode na isto: zeko treba imati barem 10 (poželjno 14) dana smanjeni kontakt s čovjekom. To znači na kratko, samo 1 puta dnevno, kada ga se nahrani i napoji. Više ne smije dobivati mlijeko! Doslovno ni jednu kap više, ukoliko želite da uspješno podivlja. Razlog je što onda brže počne osjećati da više ne ovisi o ljudima, a to je upravo ono što želite - da mu pomognete da se osamostali prije vraćanja u prirodu.

U neposrednoj blizini zečića kojeg podivljavate ne smije biti nikakvih zvukova (glazba, lavež pasa, mala djeca i sl.). Mora biti u tišini ili se ti zvukovi mogu čuti s udaljenog mjesta. Ostavljajte mu veće količine hrane i vode, kako biste ga što rjeđe obilazili (smijete mu prići dok je na podivljavanju najviše jednom dnevno, ostatak vremena morate biti van njegovog vidokruga). Svakako mu napravite barem jednu kartonsku kućicu za skrivanje (s malim vratima na kućici), na koju god da se opciju podivljavanja odlučite:

Opcija 1.: Ukoliko vi ili vaša rodbina/dobar prijatelj (osoba od povjerenja) ima kuću na selu s dvorištem, možete mu ograditi par metara kvadratnih sa sitnom mrežom. Mrežu visine 1 do 1.5 metara treba ukopati u zemlju i OBAVEZNO natkriti mrežom protiv ptica, te zeki osigurati malu drvenu kućicu. Obilaziti ga max. jednom dnevno (poželjno je rjeđe, tj. jednom u 2-3 dana). Pri tome je poželjno da dvorište u kojem se nalazi ima "otvoreni put" prema livadama i šumama, gdje ćete ga moći direktno pustiti.

Mala nastamba koju mu možete improvizirati mora biti dovoljno čvrsta i zaštićena da ništa ne uđe unutra, te da on ne može prerano pobjeći van. Može biti mala, od samo 1 m2, a može se protezati i na više kvadratnih metara (ovisno koliko ste financijski i vremenski u mogućnosti). Ne bi bila novost da se mladi divlji zečevi othranjeni kod nalaznika mogu uspješno podivljati u kokošinjcu, štalici (u kojima nema drugih životinja) ili sličnom mjestu, koje ima direktan izlaz u prirodu kada mu nakon 14 dana otvorite vrata (do tada oprezno ulazite, da vam ne zbriše prerano).

Opcija 2.: Možete ga podivljati i kod kuće (ukoliko ne znate nikoga sa sela tko ima dvorište za opciju 1). Stavite ga u posebnu prostoriju (podrum/garažu/tavan/prostoriju koju ne koristite) i obiđite samo 1x dnevno. Kada je sam u prostoriji, mora imati barem jednu (a poželjno i 2-3) improvizirane kartonske "kućice" u koje se može sakriti. Ukoliko je do sad bio u kavezu za kućne ljubimce, preporučujemo da kavez djelomično pokrijete tamnom tkaninom i stavite u tu prostoriju.

Ovakvim smanjenjem kontakta sa zečićem, omogućavate da mu se ubrzano vrati urođeni divlji instinkt u iduća 2 tjedna.

Obje opcije: Neka mu prilaze samo osobe koje poznaje ili uvijek ista osoba. Možete nam nakon 2 tjedna poslati na e-mail video zapis ponašanja zečića (snimajte mu oči ako je moguće, jer se po očima jako vidi kako se osjeća, zatim kretanje i ponašanje u blizini ljudi, itd). Na temelju video zapisa možemo procijeniti je li zeko spreman za povratak u prirodu ili bi bilo dobro da još koji dan ostane na podivljavanju kod vas (no nikako ne predugo!).

 

Gdje ga pustiti?

Najbolje bi bilo mjesto gdje ste ga pronašli. Ali ne uvijek! Naime, zečice svoju mladunčad ponekad okote u malo većim parkovima usred grada, tj. u naseljenim i prometnim mjestima. Za vašeg zečića je tada bolje da se vrati negdje gdje:

 

Kada (u koje doba dana)?

Ako ga pustite ujutro, s takvim odabirom ne možete pogriješiti. Zečevi su noćne životinje, što znači da će zeko tijekom dana (nakon što se udalji od vas) naći skriveno mjesto, ondje mirovati i shvatiti da je na slobodi. Kad padne mrak više neće biti dezorijentiran, već će se oprezno upustiti u istraživanje.

 

Kako ga prenijeti do željenog mjesta i pustiti?

Da, jedan od važnijih problema svakako je kako prenijeti mladunca do mjesta puštanja, posebno ako ga niste mogli podivljati po Opciji 1 i pustiti izravno u prirodu, nego samo po Opciji 2 u kući/stanu i sada ga čeka vožnja automobilom. No, upravo zato je jako važno da tijekom podivljavanja, po bilo kojoj opciji, zeko ima svoju kućicu. U njoj se osjeća sigurno, zato ga u nju ga stavite i prenesite do mjesta puštanja. Naime, poznati miris kućice i poznato okruženje, kao i poznati osjećaj koji zeko ima u kućici (u kojoj se skrivao zadnja 2 tjedna) držat će ga smirenijim dok ga transportirate. Dakle, obavezno prijevoz/transportiranje izvedite u nečem što mu je poznato, u čemu se on osjećao najsigurnije. Također, u kućicu/transporter stavite njegovu omiljenu hranu.

Savjet više: Nije loše kutiju u kojoj ga prevozite prethodno iznutra namazati mačjim mlijekom. Naime, iako ga prethodna 2 tjedna niste hranili mlijekom, on se sjeća tog mirisa i bit će mu i dalje izuzetno ugodan. Sigurno će ga dodatno smiriti dok ga vozite.

Svakako maksimalno osigurajte kućicu prije nego igdje krenete - ne želite da zeko u panici iskoči iz kutije na cestu prije nego uopće uđete u auto, ili vam počne divljati po autu dok vozite. Oni znaju biti dosta nagli i snažni pa shvatite ovaj savjet o osiguravanju transportera jako ozbiljno! Ako koristite kartonsku kutiju, napravite male rupice na više mjesta prije nego ga stavite unutra, kako bi imao uvid u okoliš izvan kutije, te kako ne bi bio zatočen i podivljao od straha u potpunom mraku kada ga stavite unutra.

 

Što ponijeti sa sobom i ostaviti zeki u prirodi?

Svakako, radi sebe, ponesite video kameru, fotoaparat ili mobitel koji može snimati. Nemojte slikati, nego baš snimati, jer zekani najčešće naglo izjure u šikaru, a to ni jedan fotoaparat ne može slikati. Pripremite i uključite kameru PRIJE nego mu otvorite vratašca, jer nerijetko samo "jurnu" van i začas nestanu u šikari ili u dubokoj travi. Ako ga snimite, imat ćete uspomenu, a možete ju i poslati nama - te snimke nas vesele, a neke i objavimo na websiteu.

Ostavite mu naravno veliku posudu s vodom, jabuke, mrkve... općenito hranu koju voli, i svakako kartonsku kućicu obloženu najlon vrećama (da bude nepropusna za vodu). Možete mu ostaviti i neku krpicu na kojoj je ležao ili nešto slično.

Ako jurne u šikaru, nemojte ići za njim kako ne bi pobjegao još dalje. Za njega je bolje da ostane u blizini i možda se vrati po hranu i vodu koju ste mu ostavili. Zato je najbolje da se samo udaljite u suprotnom smjeru od onoga u kojem je zeko otrčao.

 

Sretno malom zeki!

Dali ste mu šansu da proživi život za koji je rođen. Ne vječno preplašen u stanu i okružen njemu nepoznatim predmetima, zvukovima, mirisima... Ne na tvrdom podu na kojem potrga nogice ako skoči. Ne okružen umjetnim materijalima, koje ne smije grickati jer bi od njih uginuo. Ne kraj prozora, s kojeg bi najradije skočio kad biste mu otvorili... Već na slobodi, gdje će biti okružen travom, lišćem i grančicama, gdje će moći trčati prostranstvima po mekoj zemlji i gdje će najvjerojatnije naći svog prijatelja/prijateljicu, te imati svoje bebe.

Sretno malom - velikom zeki! :)

 

Video zapisi puštanja u prirodu

Ovdje je primjer puštanja zekana u ograđenu šikaru (kasnije i izvan nje) nakon što je podivljao "kod kuće" u maloj improviziranoj dvorišnoj nastambi tipa Opcije 1. Prvi doticaj divljeg zeca s divljinom snimljen je u rujnu 2009. Neopisiv je nagon kojim je iskočio iz kaveza, te presretan odjurio tamo gdje i pripada... što smo mogli osjetiti dok smo ga snimali.

 

Drugi Pozitivan primjer je Obitelj Cerovšek.

Obitelj Cerovšek kontaktirala je udrugu Mrkvica 16.3.2011. godine. Na žalost, već su dirali mladunče divljeg zeca, na njemu je ostao miris i morali su ga nekako prehraniti, a nisu znali što tako mala beba jede. Dobili su naše savjete o prehrani zamjenskim mačjim mlijekom i bili s nama u stalnom kontaktu. Nakon nešto više od mjesec dana, točnije 19.4.2011., poludivljeg zečića uspješno su vratili natrag u prirodu, gdje i pripada. Kako je sve proteklo kada su se od njega opraštali i je li zečić odmah znao koji će mu dio livade pružiti sigurnost, procijenite sami. :)

 

Treći pozitivan primjer slijedi od gđe Janjanin, lipanj-srpanj 2011. (Puštanje zekana Zeke broj #103 - 2011):

 

Podivljavanje i puštanje divljeg zeke (Serpent) #91-2011, srpanj

Gđica Danica othranila je bebu divljeg zeca u proljeće/ljeto 2011., po našim savjetima. Za puštanje natrag u prirodu obratila se nama, te smo zeku podivljali i vratili u njegovo prirodno stanište. Kako je teklo othranjivanje, a potom i podivljavanje, te kako je izgledalo njegovo puštanje, dokumentirali smo u video zapisu kojeg ovdje objavljujemo.

 

Ima još primjera, i neke od njih nadodajemo kako ih nalaznici šalju. Nalaznik Nikola poslao nam je u svibnju 2012. ovaj video:

Evo što je prethodilo priči o ovom zeki (24.3.2012.):

" Pozdrav! Javljam se iz Požege. Danas sam u starom ograđenom voćnjaku van grada, dok sam vadio stupove, našao mladog divljeg zeca. Bio je šćučuren u travi i nije ozljeđen. Vjerojatno se nije micao zbog zvuka traktora koji je bio blizu. Kako je sa mnom nedaleko bio i susjedov pas - njemački terijer, prišuljao sam se straga i uhvatio zeca, da ga pas ne dohvati prije kojim slučajem. Nažalost, tek sada sam pročitao na vašoj stranici da ga nisam trebao dirati, jer ga ni pas ne može osjetiti. Zec je kod nas na balkonu, u transporteru za mačku. Izmjerili smo ga i težak je točno 673 grama. Moram li ga hraniti do 1-1.2 kg težine prije puštanja u prirodu ili mogu i malo ranije?
Nikola
"

Nakon što je zeku dohranio na zamjenskom mačjem mlijeku prema našim savjetima, nalaznik je u svibnju 2012. podivljao zeku, te nam poslao snimku zekinog uspješnog povratka u prirodu. :)

 

Svi video zapisi objavljeni su uz prethodno dopuštenje nalaznika koji su nam video zapise i poslali.

Možete nam i vi poslati svoje videosnimke, putem ovog obrasca. :)