Bolesti divljeg zeca

 

Nalaznike divljih zečeva najprije želimo utješiti, jer su daleko veće šanse da vi nešto prenesete zeki, nego on vama. Ipak, redovito perite ruke, posebno vašim najmlađima. Osnovna higijena je dovoljna da nema bojazni.

Divlji zečevi mogu obolijevati od raznih bolesti, uzrokovanih najčešće pogrešnom prehranom ili smanjenim imunitetom (jer su prerano odvojeni od majke zečice). Ovdje ćemo u par natuknica opisati nekoliko najčešćih bolesti, njihovih simptoma i načina liječenja za divlje zečeve. Za detalje nas morate kontaktirati na e-mail, jer trenutno ne stižemo napisati sve znanje koje imamo, a koje je vrlo opširno u vezi ovih životinjica.

Za praktički sve niže navedene bolesti, pasta Immunoboost svakako je dobrodošla radi podizanja imuniteta, a vrlo je bitna i pravilna prehrana, te posebno određeni suplementi minerala i vitamina. Katkad je neophodno davati antibiotik, pri čemu molimo da veterinara upoznate s popisom (ne)dozvoljenih lijekova i njihovim doziranjem.

Pročitajte i česta pitanja o bolestima.

 

Izlječive bolesti

Nadutost

Mladi zec ponekad ne zna stati i usisava mlijeko u sebe umjesto da normalno jede. To nije dobro i zato mu morate dozirati količinu po obroku - sukladno tablici koja prikazuje preporučene doze za njegovu dob. Jer, ako zeko pojede previše, može se naduti i od toga uginuti. Također, nadutost se može pojaviti i zbog nekih bakterija, a tada se često pojavljuje i proljev.

Liječenje: dajte zeki par kapi Sab Simplex-a nekoliko puta dnevno, dok nadutost ne nestane. To je otopina koju možete bez recepta kupiti u svakoj ljekarni. Za teže slučajeve obratite se veterinaru, da mu jednom dnevno da injekciju antibiotika. Ne zaboravite masirati bebin trbuščić nakon svakog obroka, kako biste spriječili nadutost.

Za prehranu i ostale lijekove dok je zeko nadut, koristite iste savjete kao i u podnaslovu "Proljev", bez obzira što zeko možda nema proljev.

 

Proljev

Najčešće ga uzrokuju paraziti i bakterijska oboljenja. Obavezno mu treba dati "koncentrirani probiotik" (puno probiotika, nikad nije previše!), masirati trbuščić, i postupiti po savjetima za hitna stanja. Poželjno je otići kod veterinara, kako bi mu dao injekciju antibiotika (enrofloksacina), koji ubija "loše" bakterije koje su mu se namnožile u crijevima. Obično se daje jedna injekcija dnevno 3-5 dana, ali može i duže - po potrebi.

Uz antibiotik, dobro je dati i Panacur i Sulfadimidin 32% - to su antiparazitici. Davati zeki na usta tijekom 5 dana.

Ako othranjujete više zečića, odvojite bolesnog zečića od ostalih. Kako uzrok proljeva može biti parazit ili neka bolest, i drugim bi zečićima trebalo davati antibiotik, Panacur i Sulfadimidin - čak i ako trenutno ne pokazuju znakove bolesti. Ponekad drugi zečići dobiju proljev tek nekoliko dana kasnije. Koristite rukavice kada dirate zečiće, da bi spriječili prenošenje zoonoza (još nismo imali takav slučaj, ali ipak treba biti oprezan).

Može pomoći: lagani crni čaj, a kao hrana isključivo rijetko zamjensko mačje mlijeko. U težim slučajevima zamj. mlijeko treba potpuno izbaciti, barem na nekoliko sati. Ako je divlji zec već dovoljno odrastao da jede sijeno, tada zamj. mlijeko obavezno izbacite sve dok posve ne ozdravi, i hranite ga samo sijenom. Izbacite i svu svježu hranu (voće, povrće).

Proljev se pojavljuje uz nadutost pa je potrebno postupiti i kao što piše pod "Nadutost", te "Kokcidije". Ako se javlja i temperatura, pročitati "Povišena temperatura".

 

Pojeo je otrovnu kućnu ukrasnu biljku ili neku kemikaliju

Ako je zeko pojeo otrovnu kućnu ukrasnu biljku, neku kemikaliju (tablete, prašak, gel), ili ste mu dali previše nekog lijeka na usta, odmah idite u dežurnu ljekarnu kupiti aktivni ugljen. Aktivni ugljen treba usitniti u prah, a to ćete najlakše učiniti ako ga stavite između dvije čajne žličice, kao kada mrvite tabletu. Za zeku težine oko 200 grama (starost 10-tak dana) uzmite prah u količini od 1/4 do 1/3 kapsule probiotika. Tu količinu ugljena otopite u 0,5 mL vode (pola male šprice). Cijelu količinu dajte zečiću na usta. Crna boja tekućine je normalna, a zečiću se možda neće svidjeti okus. Bitno je da aktivni ugljen dobije u roku od 1 sata od uzimanja "otrova", ili čim prije. Isti postupak ponovite i nakon 12 sati.

 

Kokcidije

Kokcidije su sitni paraziti u probavnom sustavu divljeg zečića. Divlji zečevi ih često imaju. Zbog njih mogu biti naduti, dobiti proljev, a naposlijetku i kolabirati ako se ne liječe. Upravo zato preporučuje se mladom divljem zečiću preventivno davati Sinersul sirup barem 7 dana.

Pročitajte i "Nadutost" te "Proljev".

 

Snižena temperatura

Snižena temperatura najčešće se javlja ako je zeko iskrvario. Pod hitno zeca zagrijati u rukama, ali uz oprez. Ako je temperatura previsoka ili preniska, organizam u zeki pokreće nepovratni proces radi kojeg ugiba. U tom slučaju daje mu se infuzija, prethodno zagrijana u rukama.

Pročitajte i "Unutarnje ozljede" i "Ozljeda od mačke" na stranici Ozljede.

 

Povišena temperatura

Najčešće se javlja zbog upale (kod ozljeda ili bolesti). Simptomi su: izrazito vruće uši, a često i nemogućnost održavanja ravnoteže. Zeko pada na bok, vrti se oko svoje osi u jednom smjeru, naginje glavicu, itd. Pod hitno zeca staviti uz zaleđeni predmet, ali tako da zeko bude odvojen ručnikom od leda, i to uz oprez. Ako je temperatura previsoka ili preniska, organizam u zeki pokreće nepovratni proces radi kojeg zeko ugiba. Davati zeki barem 3-5 dana injekcije antibiotika, jer se povišena temperatura javlja kada je prisutan neki upalni proces (bakterije u organizmu ili infekcija zbog ozljede tkiva), ali može biti prisutna i zbog bolesti.

Pročitajte i "Unutarnje ozljede" i "Ozljeda od mačke" na stranici Ozljede.

 

Dehidracija

Dehidriranost se najčešće osjeti na ovaj način: ako zekinu kožu lagano "uštipnete" (tako da nježno povučete kožu), koža se ne vraća ili se izuzetno sporo vraća u prvotni položaj. U tom slučaju hitno mu treba dati infuziju (injekcijom, ispod kože) i ponuditi zamj. mačje mlijeko ili barem običnu vodu na špricu i u zdjelici (ovisno o starosti divljeg zečića).

 

Neuhranjenost/ kriva prehrana

Ako je zeko star manje od 3 tjedna i nalaznik ga nekoliko dana ne hrani zamjenskim mlijekom već samo zelenom hranom i sl., tada organizam mladog divljeg zeca počne "propadati", tj. "jesti samog sebe iznutra". Naposlijetku organi otkažu i zeko ugiba od pothranjenosti. Slično, ali u nešto blažem obliku, javlja se kada mu nalaznik daje kravlje/ kozje mlijeko i slična mlijeka koja su manje hranjiva, tj. prerijetka. Dugoročna posljedica često je izvrtanje nogica, što je grozno za vidjeti, a može se tako jednostavno spriječiti pravilnim othranjivanjem na zamjenskom mačjem (ili zamj. psećem) mlijeku.

 

Neizlječive bolesti

 

Neizlječive bolesti su zapravo virusne bolesti. S njima se zec rađa, tj. može ih dobiti jedino od majke divlje zečice, tijekom porođaja ili preko mlijeka u kojem ima virusa. Iako su visoko smrtonosni, ti virusi najčešće nisu prenosivi na ljude, nego su specifični za određenu vrstu životinje.

 

EBHS virus

EBHS virus je skraćeni naziv za eng. European Brown Hare Syndrom virus (hrv. sindrom europskog smeđeg zeca). Nije prenosiv ni na ljude, ni na druge životinje, pa čak ni na pitome kuniće. Pojavljuje se nakon 50. dana starosti, razvija se u zečiću 3-7 dana i zatim on, najčešće bez vidljivih simptoma, iznenada ugiba. Virus je visoko prenosiv na druge divlje zečeve i to, koliko je za sada poznato, samo na vrste Lepus europaeus i Lepus timidus (a to su jedine koje obitavaju u našim krajevima). Smrtnost je 99% (rekli bismo i 100%). Lijeka nema.

 

    VAŽNO!

    SVAKI veterinar dužan je bez odgode dati pravilnu veterinarsku skrb bilo kojoj, pa tako i divljoj životinji! Neki veterinari odbijaju liječiti, pa čak i pregledati
    bebu divljeg zeca, samo zato što je "divlja" životinja. U Kaznenom zakonu, članku 208., predviđena je kazna do jedne godine zatvora ako se
    "veterinar ili veterinarski djelatnik pri pružanju pomoći, pregledu, cijepljenju ili liječenju životinje ne pridržava pravila veterinarske struke pa zbog toga
    nastupi oboljenje, znatno pogoršanje bolesti ili uginuće životinje"