Mala napomena prije početka hranjenja: Ovdje možete pročitati što trebate nabaviti za prehranu beba divljih zečeva.

Kako othraniti bebu divljeg zeca?

 

 

Nađen je divlji zec. Što da učinim?

 1. Prvo i osnovno pravilo je NE DIRAJTE GA. Zečevi rađaju svoje mlade na otvorenom, bez izgrađenog gnijezda, pa ljudi često pomisle da su ostavljeni. Nemojte ih dirati! Majka ih posjećuje 1-2 puta dnevno na svega nekoliko minuta, kako bi ih nahranila.
 2.  

 3. Ako ste zečića već dirali vi ili vaš pas/mačka, ne vraćajte ga, jer ste na njemu ostavili svoj miris. Majka ga više neće prepoznati i neće ga hraniti! Sada je na vama da ga othranite na zamjenskom mlijeku i vratite u prirodu, služeći se informacijama na ovoj stranici. Informacije su opširne, ali bitne!
 4.  

 5. Veće su šanse da vi nešto prenesete zeki, nego zeko vama. Ipak, redovito perite ruke, posebno vašim najmlađima. Osnovna higijena je dovoljna da nema bojazni. Ne dovodite zeku u kontakt s drugim životinjama, a posebno ne s kunićima!

Imajte na umu da othranjivanje spašenog divljeg zeca nije nimalo lako, čak i za ljude s iskustvom. Iziskuje puno vremena (nekih 100 sati), ali i novaca (stotine kuna). Ako prijavite zečića u našu Udrugu, pokušat ćemo vam u tome pomoći. Ovdje možete preuzeti PDF najvažnijih tekstova o othranjivanju bebe zeca.

Sljedeće informacije možemo sažeti na:

 

Statistika dovoljno govori: čak 38 % beba divljih zečeva NIJE PREŽIVJELO ni prvih mjesec dana, jer se nalaznici nisu pridržavali savjeta s ovih stranica, ili nisu znali da metoda pravilne prehrane beba divljih zečeva postoji.

Što se dogodi ako se ne pridržavate savjeta s ovih stranica

Fotografija: mladunče divljeg zeca koje je teško oboljelo, jer su ga nalaznici othranjivali s pogrešnim mlijekom. Ovakvih primjera je nažalost bilo previše. Molimo Vas da se pridržavate naših tekstova o pravilnoj prehrani beba divljih zečeva i spriječite ovakav ishod.

Na neadekvatnoj prehrani zec možda i preživi neko vrijeme, ali je daleko podložniji bolestima, samo-lomu kostiju i drugim komplikacijama. To će ga možda zadesiti kada odraste i bude u divljini, a mi mu više nećemo moći pomoći. Ili će se dogoditi pred očima vas ili vaše djece, a to nije nimalo lijepo za vidjeti. Neka vam prioritet bude ne bilo kako othraniti zeca, nego ga pravilnom prehranom uspješno pripremiti za dug i kvalitetan život.

 

Kako odrediti starost bebe zeca?

Zec je po rođenju težak 80-120 grama (najčešće 100-120 grama). U dobi od 2 tjedna težak je oko 400 grama. Ovo su okvirne informacije i težina s obzirom na dob može varirati. Zečića IZVAŽITE i pogledajte tablicu niže, kako bi procijenili njegovu dob i odredili količinu mlijeka koju treba dobivati.

Ako ste našli zeca težeg od 800 grama, preporučujemo da ga odmah vratite na isto mjesto, jer je već othranjen od majke i sigurno zna jesti zeleno. Nepotrebnim zadržavanjem teže će se prilagoditi u prirodi.

Bebe divljeg zeca prije određene dobi neće jesti mrkvu, travu, sjemenke i slično. Iako se rađaju sa zubima, krznom i odmah vide, u najmanjoj dobi potpuno su ovisni o majčinom mlijeku. Ako ste zečića dirali, morati ćete ga Vi othraniti posebnim zamjenskim mlijekom, kako ne bi uginuo od gladi. NIKADA NE UPOTREBLJAVAJTE KRAVLJE MLIJEKO ILI DJEČJE KAŠICE ili neke druge pripravke za ljudske bebe! Koristite isključivo zamjensko mlijeko u prahu za mačiće! Zamjensko mlijeko za mačiće je važno jer je po sastavu najsličnije zečjem mlijeku i ima najmanje laktoze, koju zečići ne podnose. Ukoliko ga ne možete nabaviti u roku od jednog dana, postupite prema uputama na ovoj stranici.

Ako ste bebu do sad hranili kravljim mlijekom, kontaktirajte nas pa ćemo odrediti način prehrane koji će zecu pomoći da bude jači i zdraviji kada odraste.

Hranite bebe u svom krilu dok su mlade (u kućnoj odjeći, jer ćete se zaprljati), a kasnije na podu bez da ih dirate. Što su veći teže ćete ih hraniti, jer su vrlo nemirni i po završetku hranjenja (prije nego stignete napuniti špricu) često u sekundi počnu trčkarati. Zečevi su živahni i kako ne bi iskočili kada ih se primi u ruke, dobro je napraviti "prsten" s kažiprstom i palcem oko njihovog vrata, tako da se jagodice samo dodiruju, a ima bar 1 cm prostora od zekonje do prstiju. Kod zečića starih tek nekoliko dana to jako olakšava hranjenje.

Zeca nikada nemojte hvatati ili držati za uši! Dok su manji, možete im cijelo tijelo obuhvatiti rukama i podići ih. Kada su veći, možete ih uhvatiti za kožu na leđima (odmah iza vrata - pritom obuhvatite što više kože). Zečiće teže od 300 grama ne dižite više od 20 cm iznad tla!

 

Prehrana zeca težine do 200 grama

 

5 puta dnevno, svaka 4 sata (za skroz male bebe od 80 grama poželjno je i 6 puta dnevno).

Na primjer: nakon zadnjeg obroka u 22 h navečer, napraviti pauzu do 6 ujutro. Ukoliko ne možete hraniti zečića na taj način, rasporedite mu više obroka dnevno onako kako je vama izvedivo.

Zamjensko mačje (ili pseće) mlijeko ne davati na silu! Može ući u pluća pa se beba uguši ili dobije upalu pluća. Ipak, postoji način kako pravilno prisilno hraniti bebu ako potpuno odbija mlijeko. Vrlo je važno da beba dobije hranu! Ne brinite se ako ne jede unutar 24 sata od trenutka pronalaska, ali u roku od 36 sati MORA početi jesti.

S druge strane, NIKAKO nemojte dopustiti da beba jede koliko hoće! Moguća je smrt od prejedanja, jer ne može probaviti velike količine hrane. Zato pažljivo dozirajte količine mlijeka, kako piše u tablici niže.

Mliječni obrok:

Jednu poravnatu malu žličicu zamjenskog mačjeg mlijeka pomiješati s dvije male žličice vruće vode. Tako ćete dobiti oko 10 ml mliječnog obroka. Kada se mlijeko malo ohladi, umiješajte probiotik (Linex, Prolife ili Ferzym). Sadržaj jedne kapsule podijelite na 5 dnevnih obroka.

Obrok se mora svježe pripremiti prije svakog hranjenja! U slučaju nadutosti umjesto vode upotrijebite čaj od kamilice ili koromača. Beba zeca u početku pije malo mlijeka, otprilike 3-5 ml po hranjenju. Količina se ne može točno propisati. Najmanje bebe (težine 80 grama) pojedu 1-2 ml 6 puta dnevno.

Kod teško bolesnih beba zečeva (nadutost…) upotrijebite zamjensko pseće mlijeko u istom omjeru: jedna žličica mliječnog praha i dvije žličice vode. Ono ima manje masnoće i bjelančevina, te je lakše probavljivo.

 

Lijek:

Sinersul sirup: dati zeki u usta 0.1 ml prije i 0.1 ml poslije svakog mliječnog obroka, ili 0.2 ml poslije svakog mliječnog obroka (0.1 ml = 3 kapi). Lijek obavezno davati 7 dana, čak i ako se beba čini zdrava! Služi protiv kokcidija, koje divlji zečevi redovito imaju, te preventivno protiv bakterijskih oboljenja. Sinersul se izdaje samo na recept, možete ga zatražiti od veterinara. No, ispunite li ovaj obrazac, udruga će vam sirup poslati poštom, ako je u mogućnosti.

Drugi lijek je Immunoboost. To je pasta namijenjena mladuncima koji su prerano odvojeni od majke i nisu dobili majčin kolostrum, pa imaju smanjen imunitet. Služi i za pothranjene životinje. Daje se po 1-1.5 ml nekoliko puta. Prvi put dajte odmah čim kupite pastu, drugi put 5 sati nakon toga, treći put 24 sata nakon drugog puta, te četvrti put 36 sati nakon trećeg puta.
Npr:     1. ponedjeljak u 15 h,     2. ponedjeljak u 20 h,     3. utorak u 20 h,     4. četvrtak u 8 h.

 

 

Immunoboost je obvezan za bebe od 80 do cca 110 grama, jer su te bebe odvojene s tek dan-dva starosti i bez njega gotovo sigurno neće preživjeti! Možete ga nabaviti u većim pet shopovima ili kod veterinara. Alternativno, možete ga nabaviti putem web shopa Pet centra. Cijena je oko 100 kn.

 

Masaža trbuščića nakon jela

Ako imate vremena, dobro je nakon jela 10-ak minuta masirati bebi trbuščić, kako bi dobro probavila hranu i ne bi došlo do nadutosti. Posebno je važna masaža trbuščića kod beba manjih od 150 grama. Imajte na umu da masiranje tako male bebe zapravo znači maženje. Najbolje je leći na pod i staviti zečića na svoj trbuh, tako da je njegova glava okrenuta prema nama. Maziti ga odozgo prema dolje, u smjeru stražnjih nogica i guze. S vremenom ćete osjetiti i crijeva – pod vašim prstima bit će poput zrnaca pijeska.

Dođe li do komplikacija, masiranje (uz pravilno liječenje) je od životne važnosti!

Promatrajte i kakicu (kuglice) koje zeko napravi tijekom dana i noći. U prvom tjednu to će biti do 5 malih kuglica dnevno, promjera 1-2 mm. Pri uvođenju zelene hrane (trava, bilje i ostalo) kuglice bi mogle biti mekše. Važno je da zeko nema proljev, jer od toga može dehidrirati i uginuti. Zato su Sinersul i probiotik tako važni.

 

Pranje zeke ispod vrata

Često dobivamo upit da se dlaka ispod zekinog vrata stvrdnula od mlijeka koje mu curi niz bradu i poslije se osuši. To je uobičajeno i ne morate se pretjerano zamarati time. Taj stvrdnuti dio od mlijeka možete ukloniti tako da umočite krpicu u jako toplu (ne prevruću!) vodu, namočite područje ispod zekina vrata i pustite da malo odstoji. Nakon 5-10 minuta skoreno mlijeko će se omekšati i moći će se lakše obrisati. Ako želite, zečića možete brisati mokrom krpicom nakon svakog hranjenja. Moguće je da će zečiću zbog toga opasti dlaka ispod vrata, ali budite bez brige – uskoro će narasti nova. Bitno je da se uklone suhe grude mlijeka ispod vrata da ne bi bile prevelike, jer bi to u ekstremnim slučajevima moglo zečiću otežati disanje.

Pročitajte i česta pitanja o othranjivanju zečića.

 

Prehrana zeca težine od otprilike 250 g na više

 

Kada zec dosegne oko 250 g težine, treba promijeniti prehranu na sljedeći način: 4 puta dnevno, svakih 6 sati. Ukoliko ne možete zečića hraniti na taj način, rasporedite mu više obroka dnevno onako kako je vama izvedivo.

 

Mliječni obrok:

Jednu poravnatu veliku žlicu zamjenskog mačjeg mlijeka pomiješati s dvije žlice vruće vode. Tako ćete dobiti oko 20 ml mliječnog obroka. Kada se mlijeko malo ohladi, umiješajte probiotik (Linex, Prolife ili Ferzym). Sadržaj jedne kapsule podijelite na 4 dnevna obroka. Količina koju će zeko popiti ne može se točno propisati, ali za okvirne doze pogledajte tablicu niže. Kod teško bolesnih beba zečeva upotrijebiti zamjensko pseće mlijeko u istom omjeru.

Zeko od cca 300 grama pa na dalje uvijek treba imati na raspolaganju jednu posudicu sa svježom vodom (ne pojilicu!).

Zeko mora jesti zamjensko mačje (ili pseće) mlijeko do starosti 45 dana (oko 6 tjedana). Kada dosegne nekih 700-800 grama težine, količinu mliječnog obroka treba postepeno smanjivati prema 20 ml dnevno, sve dok ne dođe vrijeme za povratak u prirodu (kada dosegne nekih 1200 grama).

 

Ostala hrana:

Od nekih 350 grama težine, pored mliječnih obroka zeko počinje uzimati i drugu hranu: razne trave (pogledajte fotografiju niže), začinsko bilje, mrkvu i peršin (korijen i list), radič, prokulice, zeleni kupus, brokulu, lišće korabe, svježi krastavac, grančice drveća i grmova, oguljenu zob, krupne zobene pahuljice, sjemenke sezama i lana, očišćene sjemenke suncokreta... Takvu hranu prirediti zeki navečer, jer jedu uglavnom noću. Naravno, smije ju imati na raspolaganju i preko dana. Povrće treba biti dobro oprano i posušeno. U ničemu ne pretjerivati, bitna je raznolikost. Započeti s travom, posebno peršinom i listovima maslačka, jer sadrže njima važan kalcij. Hranu koja napuhuje (kupus, lucerna/djetelina, lišće korabe) kasnije uvesti u prehranu. Od voća su dobrodošle jabuke, breskve, marelice, jagode i sl, tj. sve što zec može naći u prirodi u realnim količinama. Iz tog razloga suho voće i banane nisu preporučljive. Sjemenke kukuruza i zobi su izvor ugljikohidrata, a sjemenke suncokreta i lana izvor masnoća, pa je važno sve njih redovito posluživati kada za to dođe vrijeme. Kućno ukrasno bilje im NIKAKO ne smije biti dostupno, jer je za njih najčešće otrovno.

Pročitajte i česta pitanja o othranjivanju zečića.

Važno!
Kada zečića težeg od 300 grama puštate da slobodno šeće kupaonicom ili nekom drugom prostorijom, svakako maknite rešetke kaveza! Zeko često skoči na njih, nogica mu zapne između rešetki i u sveopćoj panici pukne! Isto tako, NIKAD nemojte dizati bebu na visinu iznad 20 cm. To se odnosi i na hranjenje na trosjedu, na stolu, u krilu itd. Skokom sa visine veće od 20 cm mladi zečevi lako slome svoje krhke kosti. Iz istog razloga, maknite svo pokućstvo na koje mogu skočiti, jer skakanjem sa primjerice stolice ili niskog ormarića na tvrdi pod znaju slomiti i 3, pa čak i sve 4 nogice, i tada im više nema spasa. Bilo je mnogo takvih ozljeda u stanu nalaznika zečića, jer zbog brzog rasta kosti nisu bile dovoljno jake da izdrže taj udarac pri skoku s visine na tvrdu podlogu. Ipak se s tim ne susreću u prirodi... Ukoliko nemate hodnik ili prostoriju bez pokućstva, zečića radije držite u kavezu (poželjne dimenzije su 100 x 50 x 60 cm). U svakom slučaju, budite jako, JAKO oprezni!

Dodatni kalcij za jačanje kostiju

Rahitis, te pomankanje kalcija i vitamina D kod othranjenih zečeva javlja se između 2. i 7. tjedna starosti, kada jako brzo rastu (doslovno udeseterostruče svoju težinu u nekoliko tjedana!). Tada su najčešći lomovi kostiju.

Nadomjestak kalcija, koji se mora davati zečiću težem od 350 grama (ne ranije!), je WELPENKALK prah i tablete i/ili CANILETTEN tablete - mineralni dodatak hrani za odrasle pse. U toj dobi dovoljno mu je jednom dnevno, između 2 hranjenja, dati 0.5 grama praha pomiješanog s vodom (ako je suplement u obliku tablete, izmrvite ju u prah).

WELPENKALK prah i tablete: zeki od 500 g težine dati jednom dnevno petinu male poravnate žličice praha (tj. količinu koja bi stala u praznu kapsulu probiotika) ili manji dio jako usitnjene tabletice. Prah pomiješajte s 3-4 ml vode, uvucite u špricu, dobro promućkajte i dajte zeki u usta. Treba ga dati između dva mliječna obroka (npr sat-dva poslije prethodnog i sat-dva prije idućeg hranjenja mlijekom), jer proteini iz mlijeka otežavaju apsorpciju kalcija. Ipak, ako zečić uporno odbija popiti suplement s vodom, možete ga umiješati u mlijeko (ali samo jednom dnevno, ne u svaki mliječni obrok). Bolje je da kalcij dobije na taj način, nego nikako.

 

Napominjemo da ova terapija jačanja kostiju neće dobro djelovati ako se u zeki ne razvije vitamin D, za što su mu potrebne sunčeve UV zrake (koje ne prolaze kroz prozorsko staklo!).

 

Dodatni vitamin D

Vitamin D važan je za apsorpciju kalcija i stvaranje kostiju, te neophodan za njihovo zdravlje i čvrstoću. Vitamin D3 nastaje u koži nakon izlaganja sunčevim zrakama (UVB). Stoga je važno da zečića izložite sunčevim zrakama na sljedeći način: otvorite prozore dok je zečić u kavezu (ne pušten!). Ne stavljajte ga direktno na sunce, da ne dođe do toplinskog udara. Dovoljne su UV zrake koje se odbijaju od pokućstva i zidova ili se probijaju kroz oblake. Dobre UV zrake ne prolaze kroz staklo, pa u prostoriji u kojoj držite zečića u kavezu prozori trebaju biti otvoreni kad god je to moguće. Naravno, lagano direktno sunce ujutro ili predvečer neće mu škoditi, no nikako ne smije ostati na suncu tijekom dana, jer bi uginuo od topline. Stoga budite jako oprezni!

Zec ne smije dobiti vitamine injekcijom pod kožu! Vitamini koji su sadržani u zamjenskom mlijeku i probiotiku su sasvim dovoljni!

 

Kako nabaviti AD3E vitamin i suplement kalcija?

Možete pitati našu udrugu da vam pošalje ove lijekove, tako da ispunite sljedeći obrazac. Udruga će vam besplatno poslati paketić, ako je u mogućnosti. Na taj način trudimo se pomoći zečićima da ojačaju krhke noge i budu manje podložni fatalnim lomovima kostiju.

Paket sadrži: AD3E vitamin, suplement kalcija, Sinersul sirup i detaljne upute za doziranje. Ovi lijekovi se daju u točno određenim količinama i razmacima, te uz velik oprez!

 

 

Dodatna pomoć za Vas:

Tablica za okvirno određivanje starosti bebe zeca i količine zamjenskog mlijeka po obroku:

Ovdje možete preuzeti tablicu u PDF-u.

Starost (dani):

Težina bebe
(grami, g):

Količina
po svakom obroku
(mililitri, ml):

Broj obroka dnevno
(preporučljivo puta na dan):

Ukupno ml tijekom cijelog dana
(otprilike):

Ostala hrana:

Lijekovi - preventivni
(davati i zdravoj bebi):

1 dan
80 grama
1 - 2 (1.5) ml
po obroku
5 x dnevno
6 ml ukupno
Immunoboost!
prObiotik, sirup Sinersul
+ Immunoboost
3
100
2 - 3 (2.5)
4
10
Immunoboost!
prObiotik, sirup Sinersul
+ Immunoboost
5
120
4 - 5
4
16
Immunoboost
prObiotik, sirup Sinersul
7
200
8 - 10
4
32
ne
prObiotik, sirup Sinersul
10
250
12
4
48
ne
prObiotik, sirup Sinersul
12
350
15
4
60
da, početi davati
prObiotik, sirup Sinersul
16
400
20
3
60
da
prObiotik, sirup Sinersul
20
500 (0.5 kg)
25 - 30
3
75
da
ništa, ako je zdrav
24
600
30
3
90
da
ništa, ako je zdrav
28
700
35
3
105
da
ništa, ako je zdrav
35
800
40
2
80
da
ništa, ako je zdrav
45
1000
40
2
80
da
ništa, ako je zdrav
70
1200 (1.2 kg)
0
0
0
da
ništa, ako je zdrav

* Tablica sadrži okvirne podatke, nastale iz našeg vlastitog iskustva s mladuncima divljih zečeva, ali brojke mogu varirati, ovisno o slučaju. Zadnja izmjena tablice: 3. svibnja 2012.

Ako se pitate zašto bebe treba hraniti i do 5 puta dnevno, a u prirodi ih majka hrani 1 ili 2 puta, to je zato što mlijeko takve kvalitete, kao što je mlijeko majke zečice, još nitko nije uspio napraviti. Gornja uputstva o količini i redovitosti hranjenja nastala su na osnovi dugogodišnje prakse.

 

Divlji zec i ostala hrana

Zdravom divljem zecu mora biti posluženo:

  zamjensko mačje mlijeko
  s prObiotikom
  svaki dan, sve do prilagođavanja za povratak u prirodu
  (količine pred kraj smanjivati)
  voda u maloj zdjelici
  (ne u pojilici!)
  od prvog dana života
  sijeno   od prvog dana života
  grančice voćaka   od prvog dana života
  sirup protiv kokcidija   prvih tjedan dana života kod hranitelja (starost nebitna)
  Sunčeva svjetlost   od prvog dana života, po uputama
  (vidi podnaslov Dodatni vitamin D)
  suplement kalcija   od 350 grama težine na dalje, po uputama
  zelena hrana (biljke)   postepeno, nakon navršenog drugog tjedna starosti
  (težina cca 350 grama)
  voće, u manjim količinama   1-2 dana nakon pozitivne reakcije na zeleno
  sjemenke (kukuruz, zob, lan,
  suncokret...)
  nakon pozitivne reakcije na zeleno i voće, može dobiti
  u srednjim količinama

 

Voda mora biti poslužena u zdjelici, jer će se zec nakon puštanja susretati s potocima i iz njih piti.

Sijeno se može nalaziti kao podloga od prvog dana i zec će ga vrlo rano početi grickati. No, kasnije je takvu podlogu potrebno često mjenjati, pa je tada bolje staviti piljevinu.

NE otapati suhu hranu za kuniće u vodi i davati bebi zecu!

NE davati kravlje i slična mlijeka - ako zec preživi, samo je imao sreće... No, i dalje će zbog krive prehrane mlijekom tijekom života postojati velika šansa da mu puknu kosti, čak pri jednostavnom skoku.

NE davati kašicu za ljudske bebe!

NE davati vitamine!

NE zadržavati othranjenu divlju životinju u zatočeništvu!

 

Što dati bebi divljem zecu kada počne jesti zeleno?

Divljem zecu poslužite više trave koja sadrži kalcij za izgradnju kostiju - primjer je mnogo maslačka (radiča) i mnogo peršina. Ne brinite zbog unosa mnogo kalcija, divlji zec će te količine uzimati samo kratko dok raste i dok se razvija, to jest tih nekoliko tjedana dok je kod vas. U prirodi će uzimati raznolikiju hranu nego što mu mi možemo poslužiti dok je u privremenom zatočeništvu.

Ne berite travu u gradovima! Drugi kućni ljubimci ondje obavljaju nuždu i na zeca mogu prenjeti neke bolesti.

Fotografija prikazuje neke od livadnih trava koje možete ponuditi divljem zecu:

 1. Djetelina se vrlo rano daje divljim zečevima, već sa nekoliko tjedana starosti. ALI pazite na količinu, jer preveliki udio nekih vrsta djetelina može dovesti do nadimanja zeca. Bolje davati manje količine, i to samo sitne (niske) djeteline. Nikako se ne preporučuje visoka stočna djetelina.
 2. Lišće divlje, nešpricane jagode
 3. Slak je penjačica koja cvjeta lijepim nježnim bijelim cvjetovima. Penje se po raznim travama i nije ga potrebno skidati s njih, iako ga je teško naći u većim količinama.
 4. Matičnjak (mellisa) je ljekovita medonosna trava i ima miris po limunu.
 5. Razne trave poput ljuljeva, vlasulja, vlasnjača i njima slične najčešće se mogu naći na livadama. Kada su malo starije teže ih je brati, jer neke imaju tvrđu stapku.
 6. Bagrem (agacija, akacija) je stablo koje nalazimo i u gradovima, a cvate u svibnju. Cvijet je slatkast i zečevi vole kako cvijet, tako i mlado lišće, no ni od starijeg ne zaziru. Dobar je odabir za zeca ako ga othranjujete u gradu i ne možete doći do svježe čiste trave.
 7. Trputac – na slici uskolisni, ali zečevi vole i širokolisni trputac.
 8. Preslica
 9. Maslačak (regvet) raste na livadama, šljunčanim i polušljunčanim terenima, uz putove, na sjenovitijim mjestima. Nerijetko raste u grupama i stoga ga je lako uočiti i nabrati. Zečevi ga vole, a dobar je i zato što ima puno kalcija. Maslačak cvjeta žutim cvjetovima.
 10. Postoji i trava vrlo slična maslačku, ali je pikavih vrhova listova - obični kostriš. To zečevima ne smeta i rado ga jedu.
 11. Divlja mrkva - samo pazite da ne uberete neku drugu biljku sličnog izgleda! Divlja mrkva ima bijeli štitasti cvat, a od drugih se štitarki razlikuje po jednom crnoljubičastom cvijetu u sredini cvata.
 12. Ljepljiva broćika

U prehrani divljeg zeca jako je važna raznolikost, jer će se nakon puštanja u prirodu susretati s raznim biljkama, koje mu možda nismo uspjeli dobaviti.

 

    Zapamtite što vam Udruga iz iskustva savjetuje, te zapamtite da veterinar bilo kojim drugim savjetom može nesvjesno naštetiti mladuncu životinje.
    Nažalost, većina veterinara u RH i šire tvrdit će da bebu zeca nije moguće othraniti (a ta tvrdnja nije istinita) ili će općenito davati pogrešne savjete.
    Beba zeca ima velike šanse da preživi uz onoga tko zna za tekstove s ove web stranice. Dobrog veterinara prepoznat ćete i po tome što će priznati
    ukoliko nema iskustva s divljim zečevima, te se educirati kod kolega koji imaju iskustva. Tek tada će primijeniti određeni način liječenja zeca ili davati
    savjete o othranjivanju mladunčadi bez majke. Svaki veterinar ne mora znati sve o svim (zaista mnogobrojnim) životinjama, no htjet će naučiti.

 

Fotografije divljih zečeva na othranjivanju

 

Album slika o prehrani beba divljeg zeca možete pogledati i na Facebooku:       ALBUM 1       ALBUM 2

Pogledajte i video zapise o othranjivanju divljih zečeva

Sljedeće fotografije slikane su u TarraLandu, a prikazuju razvoj i hranjenje beba divljeg zeca.

Beba divljeg zeca, stara tek nekoliko dana:
 
beba divljeg zeca beba divljeg zeca beba divljeg zeca

 

Beba zeca od desetak dana:
 
beba divljeg zeca beba divljeg zeca beba divljeg zeca

 

Beba od niti 3 tjedna:
 
beba divljeg zeca beba divljeg zeca

 

Beba od 4.5 tjedna:
 
beba divljeg zeca beba divljeg zeca

 

Usporedba bebe starosti 10-tak dana i bebe stare 4.5 tjedna:
 
beba divljeg zeca

Oprez! Upravo zbog njihovog JAKO BRZOG rasta (vidljivo na slici iznad) PAZITE na sve savjete u vezi lomova kostiju, te kako to pokušati spriječiti pravilnom prehranom i suplementima.

Možete nam i vi poslati svoje fotografije, putem ovog obrasca. :)

 

Kada treba veći prostor?

Zečevi se u prirodi skrivaju u visokoj travi. U vašoj kući treba im kartonska kutija, kućica za kunića ili neko slično skrovište, gdje će se osjećati sigurno i moći pobjeći ako se uplaši. Većeg zeku nikad ne zatvarajte u premali kavez!

Kada zeko počne jesti zeleno (u dobi od oko 2 tjedna) potreban mu je veći prostor za kretanje. Prostor je zaista neophodan, kako bi mu se pravilno razvili mišići, kosti i probava. S obzirom da je zec aktivan predvečer i noću, u to doba treba imati dovoljno prostora za trčanje i to po površini na kojoj se neće klizati.

Može poslužiti hodnik ili bilo koja prazna prostorija, ali i kupaonica. No ako radite s perilicom rublja ili ispuštate vodu, maknite zeca iz prostorije jer se ne smije naviknuti na te zvukove, a može se i jako uplašiti, što je opasno.

Obavezno osigurajte balkone i prozore - zec može visoko skočiti! Bilo je mnogo slučajeva da je zeko star oko mjesec dana skočio preko balkona ili prozora.

Maknite rešetke kaveza, kako ne bi skočio na njih! Ako mu nogica zapne između rešetki, mogao bi se uspaničiti i slomiti ju pri pokušaju da se oslobodi. To je nažalost česta ozljeda pri othranjivanju zečića. Sklonite sve što bi ga moglo ozlijediti, pogotovo električne kabele. Divlji zec grize žice od telefona, struje (oprez!), sve drvene površine i uglove zidova… Maknite sve kućne biljke, jer su mnoge za njih otrovne (ako pojede nešto sumnjivo, odmah mu dajte usitnjeni aktivni ugljen otopljen u malo vode!).

Zečića držite podalje od pasa i mačaka, jer su mu to prirodni neprijatelji. Zečevi imaju strah od njih, iako to možda nećete odmah primjetiti.

Zec može početi divljati u zatvorenom prostoru ako se naglo pojavite. Obavezno se udaljite da se smiri! Ako ste u blizini, ODMAH čučnite!

Kad malo poraste, trebat će mu veći ograđeni prostor na otvorenom, gdje će se pripremati za povratak u prirodu. Ako nemate takav prostor na raspolaganju, kontaktirajte nas! Ne zaboravite da su zečevi sretni samo na slobodi, u prirodi. To nisu životinje koje će vam sjediti u krilu i maziti se. Zato se trebamo pobrinuti da u prirodi mogu preživjeti i razmnožavati se.

 

    Ovi tekstovi postoje isključivo zato da spasite bebu i pomognete joj da se vrati u prirodu.

    Ovi tekstovi NE postoje da biste othranili bebu divlje životinje i zadržali je kod sebe kao kućnog ljubimca. Divlja životinja nije kućni ljubimac,
    već pripada prirodi gdje ste ju nakon othranjivanja dužni vratiti! Svaka zloupotreba ovog teksta je strogo zabranjena!