Ozljede divljih zečeva

 

Zečeve ponekad nađu ozlijeđene ili se ozlijede za vrijeme othranjivanja. Ovdje opisujemo najčešće ozljede divljih zečeva, ali liječenje se u određenoj mjeri može primijeniti i na kuniće.

Vrlo je bitna pravilna prehrana, način držanja/ophođenja prema zecu, te posebno određeni suplementi minerala i vitamina. Katkad je neophodno davati antibiotik, pri čemu molimo da veterinara upoznate s popisom (ne)dozvoljenih lijekova i njihovim doziranjem.

 

Ozljede tkiva

Ozljeda oka (kosilicom i sl.)

Ozljede oka fleksericom su jako česte. Ovakve ozljede u većini slučajeva završavaju tako da se oko upali i mora se vaditi, a zatim se područje gdje je bilo oko mora zašiti. Nemojte čekati s odlaskom veterinaru ako vidite da oko bubri, jer to znači da je puno gnoja.

Kako biste to spriječili, ozlijeđeno oko ispirite s 1% -tnim Betadine-om (napomenite u ljekarni da trebate otopinu joda za ispiranje oka). Također, barem 2x dnevno mažite zekino oko s antibiotskom masti Chloramphenicol ili Tobrex. Liječite ga tako 10-tak dana (ili dok se simptomi ne povuku).

Ukoliko nema poboljšanja ili oko bubri, odvedite ga veterinaru da nekoliko dana za redom dobiva injekcije antibiotika (enrofloksacina). Učinite sve da izbjegnete operaciju, jer nakon primanja narkoze najvjerojatnije će uginuti u roku od 10-tak dana. Pročitajte i "Povišena temperatura".

Sljedeće fotografije prikazuju divljeg zečića s ranjenim okom, nađenog 10.5.2008.

                      1. korak
Krvarenje po mojem dolasku. Zovem veterinara.

                      2. korak
Ispirem vodom iz inzulinske šprice, a zatim kapam Rivanol.

                      3. korak
Zaustavljam krvarenje sterilnom gazom.

                      4. korak
Prstom stavljam antibiotsku mast za oči Chloramphenicol.

                      5. korak
Par sati kasnije, prije zekine večere.

Ozljeda od mačke

Ako je mačka ozlijedila zeca i takvog ga donijela vama, šanse za preživljavanje su izuzetno male. Naime, mačke u svojoj slini imaju velik broj raznih bakterija koje ugrizom prenesu zecu. Ukoliko ubrzo ne iskrvari, vjerojatno će uginuti u roku od par dana zbog bakterija koje su mu ušle u krv. Iz tog razloga savjetujemo: ako jako krvari, treba što prije kod veterinara dobiti infuziju i antibiotik. Čak i ako ne krvari, savjetujemo da mu veterinar da injekciju antibiotika barem 3, a poželjno je i 5 dana za redom.

Velika je vjerojatnost da će se mačka u roku od 24 sata vratiti na isto mjesto gdje je uzela prvog zečića, pa donijeti drugog, čak i trećeg vama pred vrata. To se već događalo. Ukoliko ne možete mačku zatvoriti na 5 dana da zaboravi na svoj "plan" (a to bi bilo najbolje), onda barem pomno pratite idućih dan-dva gdje se kreće i što radi, kako ne bi donijela novog zečića.

Pročitajte i česta pitanja o ozljedama od mačke/psa. Također pogledajte i podnaslove "Unutarnje ozljede", "Povišena temperatura" i "Snižena temperatura".

 

Ozljeda kože

Najčešće ne zahtijeva ništa osim ispiranje 1%-tnim Betadineom, koji će dezinficirati ranu. Ako nastanu krastice koje se gnoje, obavezno ispirite i hidrogenom jednom dnevno. Ako je ozljeda kože na većoj površini, mora se zašiti odmah isti dan. Ako se ne može zašiti, zeki trebati davati i antibiotik (najčešće injekcije), a područje rane može se mazati Granugelom koji pospješuje zarastanje rana.

Pročitajte i "Povišena temperatura". Također, ako je ozljeda nastala jer je zečića ugizla mačka, primjenite savjet "Ozljeda od mačke".

 

Ozljeda uha

Čak i ako je otrgnut velik dio uha, najčešće nije potrebno nikakvo liječenje jer je uho divljeg zeca njegov najotporniji organ. Ipak, radi prevencije preporuča se mazanje 1%-tnim Betadine-om, kao kod "Ozljeda kože".

 

Unutarnje ozljede

Do unutarnjih ozlijeda, koje ljudima nisu vidljive golim okom, najčešće dolazi pritiskom na malo tijelo zečića. Tako vi ili vaš pas možete stati na bebu zeca ako ga niste vidjeli u travi, ili ga mačka može stisnuti svojom čeljusti dok ga nosi k vama. Unutarnje ozljede su zapravo krvarenja koja je praktički nemoguće vidjeti, a kada krenu, nemoguće zaustaviti. U tom slučaju sve ovisi o samoobnavljanju organizma ranjenog divljeg zečića, koje kod unutarnjih ozljeda, nažalost, najčešće nije uspješno.

Pogledajte i "Povišena temperatura" i "Snižena temperatura".

 

Prijelomi kostiju

 

Prijelomi kostiju i kralježnice događaju se nenamjernim nanošenjem ozljeda zecu (najčešće poljoprivrednim alatima i strojevima), te ako nalaznik zadrži mladunče divljeg zeca u zatočeništvu, umjesto da ga nakon othranjivanja vrati u prirodu. Prijelomi kod takvih zečeva su česti, jer su divlji zečevi skloni samoozlijeđivanju sve do teških prijeloma i samim time fatalnih posljedica. Također, pogrešnom prehranom i ne-davanjem suplemenata (iz ovog poklon paketića s lijekovima) nalaznik može uzrokovati da dođe do samo-loma kostiju kod zeca, jer su mu noge prekrhke.

Ipak, čak i ako nalaznik daje suplemente mladom divljem zecu i dalje postoji šansa da se zečić ozlijedi. Važno je da zečića težeg od 300 grama ne dižete više od 20 cm iznad tla, te da sklonite svo pokućstvo na koje bi mogao skočiti kada ga puštate po kući. To posebno vrijedi za njegov kavez, jer ako skoči na njega i noga mu zapne između rešetki, može ju slomiti u paničnom pokušaju da se izvuče.

 

Preventivni lijekovi i lijekovi nakon lomova:

Kako bi se umanjila šansa da dođe do loma kostiju kod divljih zečića koje othranjuje čovjek, preporučuje se davati im suplement kalcija i AD3E vitamin u točno određenim dozama (kod doziranja AD3E iz poklon paketića s lijekovima potreban je velik oprez!). Također, obavezno je "sunčati" zečića, tj. izlagati ga direktnim sunčevim zrakama (ne preko stakla!), kako je opisano ovdje.

Isti suplementi (kalcij i AD3E vitamin), kao i sunčanje zečića, preporučuju se i kod liječenja već slomljenih kostiju. Uz navedene lijekove slomljene kosti brže i bolje srastu.

Prijelomi mogu biti teži ili lakši. Težim prijelomima kod divljeg zeca smatraju se otvoreni prijelom noge (kost izlazi iz tkiva), ili zatvoreni prijelom koljena ("kuka"). Lakši prijelomi mogu biti napuknuće noge ili potpun lom kostiju, ali zatvorenog tipa. To su lakši prijelomi, jer kod mladih zečeva kosti pravilnom njegom izuzetno brzo srastaju. Uz to, čak i bez jedne prednje noge zec je jednako brz kao i sa sve 4 zdrave. No, sa stražnjom nogom to ipak nije slučaj.

 

Otvoreni prijelom noge

Otvoreni prijelom (kost viri iz mesa) mora se vrlo brzo sanirati. To uključuje amputaciju (pod narkozom, naravno!) kod veterinara. No, iz našeg iskustva možemo konstatirati da takav divlji zeko najčešće ugiba u roku od 10 dana od narkoze. Nakon operacije potrebno je ranu držati suhom i čistom, te zeki davati antibiotik. Također, potrebno je postupiti kao kod "Ozljeda kože".

Pogledajte i "Preventivni lijekovi i lijekovi nakon lomova", "Povišena temperatura" i "Snižena temperatura".

 

Zatvoreni prijelom noge

Srećom, ovaj prijelom najčešće ne treba operaciju. Važno je da se noga stabilizira i da zeko s njom miruje barem 2 tjedna. Za to vrijeme uz hranu treba dobivati i suplement kalcija i AD3E vitamin u točno određenim dozama, kako bi kosti srasle. Također treba dobivati i antibiotik. Za detaljnije upute pošaljite nam e-mail. Pogledajte i podnaslov "Preventivni lijekovi i lijekovi nakon lomova".

Ako nemate veterinara u blizini, možemo vam poslati slike kako da stabilizirate nogu. U osnovi, uz nogu mu stavite štapić (npr. od sladoleda) te omotate gazom i zaljepite - no ne prečvrsto, kako mu ne bi stala cirkulacija u nozi. Ovaj savjet odnosi se na unutarnji prijelom prednje noge i napuknuće stražnje noge. No, potpuni lom "koljena" (onaj dio koji nama djeluje kao kuk stražnje noge) je već teži unutarnji prijelom.

Da bi smirili ozlijeđenog zečića i lakše mu bandažirali slomljenu nogu, postupite ovako:

  1. Uši mu prislonite uz tijelo, te uhvatite uši i kožu iznad vrata zajedno s jednom rukom, a s drugom rukom ga uhvatite za kožu kod stražnjeg dijela leđa ili guze.
  2. Držeći ga tako, položite ga na mekano i postavite na bok tako da mu slobodno pritisnete prednji dio tijela uz podlogu, te tako da mu je slomljena noga gore na boku, tj. da nije ispod njega.
  3. Dok tako leži, druga osoba (čak i dijete) ga pri tome može s mokrom vatom ili krpicom maziti po glavici laganim ali osjetnim pritiskom, kao da ga liže mama. Ali samo po čelu i samo u smjeru dlake, to jest od razine očiju prema ušima. To ih često smiruje.
  4. Za to vrijeme treća osoba mijenja bandažu.
Umirivanje mokrom krpicom po glavi, tj. simulacijom lizanja/čišćenja, može se započeti prije nego ga stavite na bok kako je opisano.

Koliko su zečićima kosti krhke, toliko je ujedno specifično i da brzo zarastu. Lom kuka kod zeca starog 1.5 - 2 mj. bude kao nov za mjesec dana. Slomljena šapica kod zečića starog 3-5 tj. za 14 dana bude zdrava i srasle kosti. Kod skroz mladog zečića moguće i brže. ALI, šapica će vjerojatno biti kržljava kada zeko odraste. Razlog je što izuzetno brzo rastu u kratkom vremenu (u prvih mjesec dana života doslovno udesetorostruče svoju težinu!) i ranjena noga ne može oporaviti kosti dovoljno brzo.

VAŽNO! Zbog izuzetno brzog rasta zečiću treba mijenjati gips svakih 7 dana (kod najmanjih čak i 5!) kako im ne bi stala cirkulacija u šapici i tkivo počelo umirati. Veterinar koji vam savjetuje drugačije, vjerojatno ima iskustva u liječenju mačića, štenaca i sl., ali nije svjestan da divlji zečići rastu puno brže. Na sljedećim fotografijama možete vidjeti što se dogodilo zečiću kojem su gips držali 11 dana. Prstići su mu pocrnili, a nogica zakržljala. Koža mu je na nekim mjestima bila tanka i vidjela se kost. Da je preživio, šapicu bi morali amputirati i to vjerojatno visoko u nozi, inače bi se oslanjao na batrljak pa bi imao otvorene rane. Bez prednje šapice još bi se i mogao snaći u prirodi, ali bez stražnje to bi bilo gotovo nemoguće.

Pročitajte i česta pitanja o lomu šapice.

Zeko prije odlaska veterinaru - šapica je izvrnuta u stranu.
              RTG šapice

Veterinar je izravnao šapicu i stavio gips.

Šapica slikana 10 dana nakon skidanja gipsa. Cirkulacija se nije ponovo uspostavila - prsti su ostali crni i beživotni.

Šapica je puno manja od one zdrave.

 

Prijelom prsta

Ako je u pitanju otvoreni prijelom, potrebno je postupiti kao pod "Otvoreni prijelom noge". Ako prstića više nema ili je tkivima jako slabo povezan sa šapom, izbjegnite narkozu i bilo kakve operacije, i samo zaliječite ranu - eventualni višak tkiva zekino tijelo će potpuno odbaciti. Mirovanje divljeg zeke nije potrebno, ali pazite da si ne grize ranu. Bilo bi dobro lagano ju zamotati i svaki dan mijenjati povoje kako bi rana bila na suhom. Pogledajte i "Povišena temperatura".

 

Prijelom kralježnice

Treba razlikovati prijelom kralježnice i uklještenje kralježaka. Kod uklještenja kralježaka često pomaže višetjedno mirovanje, te B kompleks plus vitamin C. Kod potpunog prijeloma kralježnice nažalost nema povratka, niti je moguća operacija. Zec ostaje trajno nepokretan. U tom slučaju, najbolje što možete učiniti za njega je da ga humano eutanizirate. U protivnom biste mu godinama morali nekoliko puta dnevno: prazniti mjehur (jer najvjerojatnije neće moći sam mokriti), prati ga od mokraće, sanirati otvorene rane koje će mu se stvarati ležanjem na podlozi mokroj od mokraće, boriti se sa dekubitusima i sl. Za jednu divlju životinju kao što je zec, to bi bilo samo mučenje.

 

Prijelom lubanje, vitalnih djelova tijela ili više od jedne noge

Najčešće se preporučuje humana eutanazija. Zabilježen je jedan slučaj divljeg zeca s tri slomljene noge (zatvoreni prijelomi), koji je poživio nekoliko tjedana i skoro se izvukao. No, konačnu procjenu da li se za zeku isplati boriti, a da se on pri tome ne muči, prepustite stručnjaku.

 

Samo-lom prekrhkih kostiju

Nalaznik može uzrokovati samo-lom kostiju davanjem krive hrane i ne-davanjem suplemenata, jer će ne-davanjem istih zekine noge biti prekrhke. Zato je izuzetno važno da zečića hranite zamjenskim mačjim (ili zamj. psećim) mlijekom. Također, jako je važno da zeku "sunčate" dok raste, tj. izlažete direktnom (ali ne prejakom!) suncu, a poželjno je i da dobiva suplement kalcija i AD3E vitamin (uz oprez!) koje vam možemo poslati poštom, zajedno s detaljnim uputama o doziranju. Na ovaj način spriječava se da dođe do (inače relativno čestih) samo-loma kostiju prednjih, a posebno stražnjih nogu mladog divljeg zeca - zbog prebrzog rasta pucaju same od sebe.

Na sljedećim fotografijama možete vidjeti rengensku sliku zeca koji nije dobivao suplemente, jer nam se nalaznici nisu javili na vrijeme. Kada je imao oko 800 grama došlo je do samoloma zadnje desne noge, i to dosta visoko tako da nije bilo moguće staviti udlagu. Poslali smo im suplement kalcija i AD3E vitamin, te savjetovali da zeca stave u transporter, kako bi mu minimizirali kretanje barem 2 tjedna. Nadali smo se da bi tako moglo sve "sjesti na svoje mjesto", ako ima šanse za to. Htjeli smo učiniti sve da izbjegnemo operaciju, jer divlji zečevi obično ugibaju u roku od 10 dana od primanja narkoze. Srećom, zec se zaista potpuno oporavio i nogica je sama zarasla (zadnja fotografija).

 

 

Temperatura

Snižena temperatura

Snižena temperatura najčešće se javlja ako je zeko iskrvario. Pod hitno zeca zagrijati u rukama, ali uz oprez. Ako je temperatura previsoka ili preniska, organizam u zeki pokreće nepovratni proces radi kojeg ugiba. U tom slučaju daje mu se infuzija, prethodno zagrijana u rukama.

Vidjeti: "Unutarnje ozljede" i "Ozljeda od mačke".

 

Povišena temperatura

Najčešće se javlja zbog upale (kod ozljeda ili bolesti). Simptomi su: izrazito vruće uši, a često i nemogućnost održavanja ravnoteže. Zeko pada na bok, vrti se oko svoje osi u jednom smjeru, naginje glavicu, itd. Pod hitno zeca staviti uz zaleđeni predmet, ali tako da zeko bude odvojen ručnikom od leda, i to uz oprez. Ako je temperatura previsoka ili preniska, organizam u zeki pokreće nepovratni proces radi kojeg zeko ugiba. Davati zeki barem 3-5 dana injekcije antibiotika, jer se povišena temperatura javlja kada je prisutan neki upalni proces (bakterije u organizmu ili infekcija zbog ozljede tkiva), ali može biti prisutna i zbog bolesti.

Vidjeti: "Unutarnje ozljede" i "Ozljeda od mačke".

 

Anatomija kunića i divljeg zeca

 

    VAŽNO!

    SVAKI veterinar dužan je bez odgode dati pravilnu veterinarsku skrb bilo kojoj, pa tako i divljoj životinji! Neki veterinari odbijaju liječiti, pa čak i pregledati
    bebu divljeg zeca, samo zato što je "divlja" životinja. U Kaznenom zakonu, članku 208., predviđena je kazna do jedne godine zatvora ako se
    "veterinar ili veterinarski djelatnik pri pružanju pomoći, pregledu, cijepljenju ili liječenju životinje ne pridržava pravila veterinarske struke pa zbog toga
    nastupi oboljenje, znatno pogoršanje bolesti ili uginuće životinje"