Zašto baš mačje mlijeko?

 

Statistika dovoljno govori: čak 38 % beba divljih zečeva NIJE PREŽIVJELO ni prvih mjesec dana, jer se nalaznici nisu pridržavali savjeta sa ovih stranica, ili nisu znali da metoda pravilne prehrane beba divljih zečeva postoji.

Što se dogodi ako se ne pridržavate savjeta s ovih stranica

Fotografija: mladunče divljeg zeca koje je teško oboljelo, jer su ga nalaznici othranjivali s pogrešnim mlijekom. Ovakvih primjera je nažalost bilo previše. Molimo Vas da se pridržavate naših tekstova o pravilnoj prehrani beba divljih zečeva i spriječite ovakav ishod.

Na neadekvatnoj prehrani zec možda i preživi neko vrijeme, ali je daleko podložniji bolestima, samo-lomu kostiju i drugim komplikacijama. To će ga možda zadesiti kada odraste i bude u divljini, a mi mu više nećemo moći pomoći. Ili će se dogoditi pred očima vas ili vaše djece, a to nije nimalo lijepo za vidjeti. Neka vam prioritet bude ne bilo kako othraniti zeca, nego ga pravilnom prehranom uspješno pripremiti za dug i kvalitetan život.

 

Nije svako mlijeko isto!

Kravlje, kozje, ovčje i zamjensko mlijeko za ljudske bebe ne preporučuje se za ishranu divljeg zeca. Najsličnije mlijeko zečjem mlijeku je zamjensko mačje mlijeko u prahu, koje možete kupiti u pet shopovima, poljoprivrednim ljekarnama i kod veterinara.

Zečevi u prirodi brzo rastu: od početnih 0,1 kg za oko mjesec i pol dana dosegnu čak 1 kilogram! Za to im je potrebno puno masnoća i proteina iz mlijeka, a to ima zamjensko mačje mlijeko, ne kravlje! Podaci su vidljivi u tablici.

Tablica prikazuje okvirnu količinu hranjivih tvari u 100 grama mlijeka različitih životinja:

vrsta
masnoće
proteini
laktoza
kunić/zec
15
14
1,8
zamorčić
3,9
8,1
3
koza
3,5
3,1
4,6
krava
4
3,5
5
ovca
5,3
5,5
4,6
čovjek
3,8
1
7
mačka
16
20
1

 

DAKLE:

    Ljudsko mlijeko ima 4 puta manje masnoća, 10 puta manje proteina i 4 puta više laktoze OD ZEČJEG.

    Kravlje mlijeko ima 4 puta manje masnoća, 4 puta manje proteina i 5 puta više laktoze OD ZEČJEG.

    A mladi zec treba puno proteina i masnoća za svoj iznimno brz razvoj, te što manje laktoze.

    Zec u prvih mjesec dana života udeseterostruči svoju težinu!

 

ZATO:

    Zamjensko mačje mlijeko za bebe mačiće ima jednako masnoća, 0.4 puta više proteina i jednako
    (tj gotovo nema) laktoze
u svom sastavu, kao i zečje.

 

Razlike

Podaci iz tablice o težini mladučadi i mogućnosti preživljavanja su iz vlastitog iskustva Utočišta, iskustva nalaznika, te mnogobrojnih inozemnih skloništa za divlje životinje. Iz podataka je vidljivo koliko su zečevi na kravljem/kozjem mlijeku i sličnim lošijim zamjenskim pripravcima slabije razvijeni.

OBRATITE POZORNOST NA TEŽINU ZEČEVA OVISNO O TOME NA KOJEM SU MLIJEKU OTHRANJENI.

  masnoća %,g proteina %,g

ugljikohidrata laktoza %,g

energetska vrijednost tekućine (kcal/100g) težina zeca starost 20 dana težina zeca starost 30 dana mogućnost preživljavanja
zečje 15 (12-15) 13 (13-15) 1 (2) 108 tj 172 700 g 1000 g (1 kg)

  na zečjem mlijeku velika

mačje

20-27 (prah)

(16 tekućina)

24-35 (prah)

(20 tekućina)

1

244

(162 tekućina )

600 g > 800 g

  Približno rezultatima zečjeg
  mlijeka, no nijedno mlijeko nije
  kao mlijeko majke zečice. Iako,
  zamjensko mačje mlijeko je
  najbliže zečjem pa se ono
  mora koristiti pri othranjivanju.

kozje 5 4 5 70 (81) 300 g < 600 g

  jako mala, jer kozje mlijeko nije
  dovoljno hranjivo i sadrži previše
  laktoze

ovčje 7 6 6 110 n/a n/a

  jako mala, iz istih razloga

kravlje 4 3.5 5 70 300 g < 600 g

  jako mala, iz istih razloga

Napomena: 1g masti = 9kcal, 1g UH=4kcal, 1g prot.=4kcal (n/a = podatak nepoznat)

 

Zapažanja:

Zec koji je u prirodi othranjen na mlijeku svoje majke, u mjesec dana sa oko 100 grama naraste na 1000 grama (1 kg). Razlog je, između ostalog, visok udio hranjivih tvari u mlijeku koji je neophodan za tako brz rast. Na kravljem i kozjem mlijeku težina zeca od mjesec dana iznosi SAMO 600 grama (0,6 kg). Razlog je premalo hranjivih tvari, a zec je tada preslab za svoju dob i lako ugiba. Isto se događa i ako zeko prerano prestane piti zamjensko mačje mlijeko.

Ako je zeko dovoljno dugo othranjivan na zamj. mačjem mlijeku, tada ima barem 800 grama sa mjesec dana starosti, što je daleko najbliže rezultatima na originalnom zečjem mlijeku.

Zaključak: Jasno je da je od zamjenskih mlijeka najbolje koristiti mačje mlijeko u prahu otopljeno u vodi, s kombinaciojom probiotika i drugih lijekova koje koristi rehabilitator.

Na kravljem mlijeku divlji zec se možda (male su šanse da uopće preživi!) može kvantitativno razviti, no nikako KVALITATIVNO. To znači da se na kravljem mlijeku (kozjem i ovčjem) zec neće pravilno razviti i prije ili kasnije će uginuti ili ostati nepokretan gotovo preko noći.

  Sada znate da ne postoji NITI JEDAN argument koji bi opravdao davanje
  bebama zečeva kravljeg, kozjeg, ovčjeg ili zamjenskog ljudskog mlijeka. Slike
  govore više od riječi, a mi smo se ovakvih slučajeva nagledali i previše… Želja
  nam je da takvih slučajeva u budućnosti bude što manje, jer grozno je vidjeti
  umiruću životinju kojoj je probava uništena zbog laktoze, ili su joj atrofitrali mišići
  zato što je bila hranjena preslabim mlijekom. Sve to se može spriječiti:

  Koristite zamjensko mačje mlijeko za othranjivanje beba zečeva!

 

Napominjemo da se nijednom, baš nijednom, takav slučaj nije dogodio kod zečeva othranjenih na zamjenskom mačjem mlijeku, kojeg preporučujemo. Takve slučajeve redovito dobivamo samo kod kravljeg mlijeka, mlijeka za ljudske bebe i sl.

    90-95% mladunčadi ugiba na kravljem mlijeku u prvim danima kada ga počinju dobivati. 5-10% ih preživi. Od tih mizernih 5-10 % othranjenih na pogrešnom
    mlijeku, polovica završi kao zečići na slikama. To se može spriječiti! Osim što su fizički zdraviji i jači, na zamjenskom mačjem mlijeku zečevi dosežu barem
    80% težine koju bi imali da su ostali uz majku. Na ostalim (pogrešnim) pripravcima dosežu manje od 60% razvijenosti, što se manifestira uvrtanjem nogica,
    atrofijom mišića i propadanjem ionako slabog i nerazvijenog mišićnog tkiva.

Ako ste bebu do sada hranili kravljim mlijekom, kontaktirajte nas pa ćemo mu odrediti način prehrane koji će pomoći da bude jači i zdraviji kad odraste.

 

Što ako baš danas ne mogu do mačjeg mlijeka?

 

Ljudi često nalaze bebe zečeve vikendom, budući da su preko tjedna mnogi na poslu. Zato nas često pitaju što učiniti ako je beba nađena u petak ili subotu navečer, ili se naselje nalazi na nekom otoku, a pet shopovi, poljoprivredne ljekarne i veterinari ne rade ili nisu dostupni.

1. korak

Nabavite što masnije kravlje ili kozje mlijeko. Imajte na umu da takvo mlijeko nije dovoljno hranjivo i sadrži daleko previše laktoze (mliječnog šećera) za divljeg zeca. To je samo privremeno rješenje dok ne nabavite zamjensko mačje mlijeko, što najčešće bude za max 2 dana (prvi radni dan u tjednu).

2. korak

Kravljim mlijekom hranite zečića što češće tijekom dana – desetak puta, u jako malim obrocima. Npr. bebu zeca težine 150 grama hranite 10 puta dnevno po 1-2 mL mlijeka, u pravilnim razmacima. U mlijeko OBAVEZNO umiješajte probiotik (Prolife, Ferzym ili Linex). Ukoliko ga nemate u svojoj kućnoj ljekarni, pitajte kod susjeda ili svratite u dežurnu ljekarnu. Također je poželjan Sinersul/ Sulotrim/ Bactrim sirup protiv kokcidija. Sljedećih tjedan dana dajte zeki po 3 kapi prije i 3 kapi poslije svakog obroka (ili samo 6 kapi poslije svakog obroka).

3. korak

Nakon svakog obroka masirajte bebi trbuščić. Masiranje znači maženje trbuščića s minimalnim pritiskom, a možda ćete pod prstima osjetiti bebina crijeva poput zrnaca pijeska.

4. korak

Čim budete u mogućnosti (prvi radni dan u tjednu) OBAVEZNO otiđite do bilo kojeg pet shopa, poljoprivredne ljekarne ili veterinara - svi oni imaju barem jednu bočicu zamjenskog mačjeg mlijeka u prahu (najbolje je Gimpet). Ukoliko ipak ne uspijete naći mlijeko, kontaktirajte nas. Ako zeku nastavite hraniti kravljim mlijekom, on može uginuti.

Zaključak

Ovaj postupak vrijedi isključivo za krizne situacije i samo je PRIVREMENO rješenje, kada beba zeca mora dobiti bilo kakav obrok, pa makar i ovako loš i nepouzdan. Čim nabavite zamjensko mačje mlijeko u prahu (što bi trebalo biti u roku od 48 sati), pridržavajte se tekstova s naše stranice, ako želite da beba preživi!

 

Kolika je uspješnost othranjivanja mladih zečeva prema uputama na stranicama udruge?

 

To je kao da rehabilitatoru divljih životinja postavite pitanje: kolika je uspješnost liječenja i koliko često prežive životinje koje vam dođu ranjene od metka iz puške ili ranjene na prometnicama?

Naravno da za to ne postoji dobar odgovor, jer ovisi o težini ozljeda i stanju u kojem je životinja došla, o stanju u kojem će biti nakon operacije i o nizu drugih parametara, koji ne ovise o rehabilitatoru i njegovoj stručnosti, već o pukoj sreći (ili nesreći) koju je životinja imala. Stoga odgovor na sva ova pitanja može biti samo relativan, ali pokušat ćemo odgovoriti, uz edukaciju o osnovnim pojmovima.

Kolostrum

Tijekom prvih dana laktacije, majke sisavaca (pa tako i divljeg zeca) proizvode mlijeko koje nazivamo kolostrum. To mlijeko sadrži antitijela potrebna bebi da se odupre „lošim“ bakterijama. Nadalje, sadrži i mnoge sastojke koji omogućavaju pravilan razvoj imunološkog sustava mladunčadi. Bez kolostruma, bebe bilo kojeg sisavca imaju manje šanse za preživljavanje. Dođe li rehabilitatoru beba stara 1 dan ili svega par dana, on će učiniti sve što je u njegovoj moći da bebu spasi, ali jasno je da sudbina nije u njegovim rukama. Beba je preranim odvajanjem od majke već „ozlijeđena“ iznutra, jer nije dobila dovoljnu količinu nezamjenjivog kolostruma.

Koje zamjensko mlijeko koristiti?

Ako želite da beba divljeg zeca preživi, obavezno koristite zamjensko mačje mlijeko, jer to je mlijeko s reduciranom laktozom, pojačano suplementima za razvoj mladunčadi. Nipošto nemojte koristiti kravlje/kozje/mlijeko za ljudske bebe, itd. Naime, zečevi su netolerantni prema višem postotku laktoze, pa othranjivanje na kravljem/kozjem i sličnom mlijeku koje sadrži puno laktoze kod zečeva dovodi do teškog proljeva i probavnih smetnji. Kada do toga dođe, gotovo je sigurno da će mladunac uginuti.

Kolika je uspješnost othranjivanja zamjenskim mačjim mlijekom, naspram ostalih mlijeka?

ako beba zeca dođe u udrugu stara

postotak preživljavanja na mlijeku za bebe mačiće:

razlog postotka:

postotak preživljavanja na kravljem mlijeku:

1 - 2 dana 20 %

  beba nije dobila ni pola od
  potrebnog kolostruma

 
3 - 5 dana 20 - 30 %

  zeko je i dalje prekratko bio
  uz majku

 
5 - 10 dana 30 - 60 %

  znatno veće šanse da preživi,
  jer je duže bio uz majku

5-10%
10 - 14 dana 60 - 85 %

  Jer je dosta dugo bio uz majku.
  Šansa za preživljavanje je bliža
  broju od 85% uspješnih
  othranjivanja nakon 10. dana

 
>14 dana 85 - 95 %

  prošao je kritičan period i
  preživljavanje je izuzetno
  visoko

 

 

Najkritičniji su prvih 5 dana života zečića. Ako je od majke odvojen (uzet iz gnijezda) prije njegovih 5 dana starosti, šanse da preživi su mu daleko manje od šansi koje bi imao da je bio star 10-tak dana. To je zato što nije bio dovoljno dugo uz majku i dobio dovoljno izvornog majčinog mlijeka.

Vidljivo je i da je između 5.-tog i 10.-tog dana života bebe prisutan velik korak naprijed u šansama za preživljavanje bez majke, na zamjenskom mačjem mlijeku. Šanse za preživljavanje su već jako velike ako je bio uz majku zečicu barem 10 dana.