Divlji zečevi 29. rujna 2008.

 

Priča za nalaznike: Karla i Martinu (divlji zec Grga), Nevenka i njegovu djevojku (zec Kiko), Ninu iz Zadra (Zubka) i obitelj Ljolje (divlji zečevi Haso i Fata)

Divlji zečevi, trenutno njih 5 u kavezu za podivljavanje, vode zanimljiv život. Kiki i Grgi su se prije 2 dana pridružila 3 nova zeca: majušni Haso i Fata, koje je odhranila obitelj Ljolje, te curica Zubka iz Zadra. Zubka je bila najavljena kao dečkić, no još prije dolaska, kada sam ju vidjela na fotografiji, vjerovala sam da je to curica... u što sam bila još sigurnija kada sam ju vidjela uživo. Nisam ju "pregledala" ispod trbuščića, da ju ne gnjavim jer divlja kada ju hvatam. No, moram ju hvatati, jer na boku ima ranicu zbog koje je jučer dobila pikicu s antibiotikom. Pikicu koja je prvotno bila namjenjena Grgi, jer je istegnuo nogicu... No, jučer sam procijenila da bi zbog današnjeg zatopljenja otvorena rana mogla biti velik problem. Odluka je bila ispravna, jer je rana bolje. Danas sam zato i Grgi i Zubki dala pikicu antibiotika, te sam Zubki isprala ranu jodom. Tako će biti i idućih dana, jer ću ih iz tog razloga svakodnevno posjećivati.

Budući da ih je 5 u kavezu, počne li jedan paničariti i ostali zečevi mu se pridruže. Tako su Kiko i Zubka ogrebli nosiće, što je vidljivo na slikama. Grga je već neko vrijeme u kavezu, pa se naučio pritajiti kada uđem i nema ranicu na nosiću. Prihvatio je Hasu i Fatu, bez većih problema druži se s njima ispod kućice. Zubka je Grgi "preotela" kućicu i tako mu se malo zamjerila... No, meni odgovara njeno okupiranje kućice, jer tako lakše može dobiti pikicu bez da ju mičem s njene pozicije ili da za njom jurcam po kavezu. ;)

Zubka i Kiko
Grga, Haso i Fata
Zubka

Kiko po običaju luduje i trči svo vrijeme dok hranim i liječim ostale zekane. Razlog tome je njegova dob - s preko 6 mjeseci malo će mu dulje trebati da shvati kako je zaklon najbolja zečja obrana, dok se opasnost maksimalno ne približi. Toga su najsvjesniji maleni Haso i Fata (stari mjesec dana), pa ih najteže nađem. Možda se čini da kavez nije toliko velik da bi se mogli sakriti, no iznenadili biste se. Kao da ne postoje dok sam ja u blizini! Stope se s tlom i jednostavno ih nema, kao što vidite na fotografijama:

Zato je važno da bebe zečevi što prije počnu s prilagodbom. Grga (oko 4 mj), Kiko (preko 6 mj) i Zubka (oko 4 mj) s vremenom shvaćaju, ali duže im treba zato što su stariji. Kiko još uvijek jurca po kavezu, iako vidim napredak - ponekad se zna sakriti, što prije nije dolazilo u obzir. Zapravo će mjesec dana stari Haso i Fata naučiti starije društvo kako da se ponašaju u prirodi.

No, temperament divljih zečeva Grge i Zubke dok im dajem pikicu (u strahu da će me istući svojim capicama), dok frkću i gunđaju neopisivo glasnije i žešće nego kunići, okretnost Kike, te pritajivanje Hase i Fate... mnogo obećavaju za uspješno prilagođavanje ove grupe divljih zečeva u prirodi. :)

Zubka
Grga
Grga
Fata
Haso
Zubka
Kiko u skoku
Grga i Zubka
Kiko u skoku, Grga i Zubka u pozadini